Francois Lombard

Over Babar

Babar, deze bijnaam heeft hij als kind op school van zijn vrienden gekregen en sindsdien weet iedere skiër of klimmer uit de streek wie achter deze grappige naam schuilgaat. Hij is geboren en getogen in l'Argentiëre la Bessée en heeft het voorrecht gehad om op te kunnen groeien in het massief van de Ecrins.

In zijn tienerjaren deed hij niet anders dan klimmen, klimmen en nog eens klimmen. Zowel in het hooggebergte met zijn oom of met vrienden op de rotsen in het dal, weer of geen weer hij was altijd buiten. Tot aan dat moment had de nationale klimtop nog nooit van deze montagnard gehoord, maar tijdens een klimvakantie in Amerika stond Babar bij een internationale klimwedstrijd te kijken en mocht meedoen. Hij ging met de trofee naar huis en de club kon niet meer om hem heen. Hij kreeg de kans 'gesponsord' over de hele wereld te reizen. In 1994 en 1995 werd hij wereldkampioen en daarmee een atleet waar de Hautes Alpes trots op is.

Daarna verlegde hij zijn blik op andere activiteiten. Hij ging o.a. op expeditie naar de Andes en Himalaya en klom al snel op het hoogste niveau met de ijsbijlen. In het zelfde jaar als Martijn werd hij berggids en later haalde hij zijn diploma tot internationaal gecertificeerd ski- en snowboardleraar.
Als 'bescheiden' icoon van de streek wordt hij veelvuldig betrokken bij het vormgeven van sportieve evenementen en internationale competities. Hij begeleidt namens het centre de formation, talentvolle klimmers en skiërs die zich voorbereiden voor het vak van berggids.

Toen Babar in 2006 met klanten onderweg was in de bergen van de Ecrins, leerde hij bij toeval Martijn kennen. Er ontstond direct een klik en sindsdien werken ze samen. Tot op de dag van vandaag is Babar meer dan een sympathieke klimmer die zijn hart aan de bergen verkocht heeft. Hij is een prachtig dynamisch persoon en op de brede ski's is het met hem elke dag feest!

François is atleet bij Petzl