FAQ

Antwoord op al uw vragen

 • Bij wie boek ik een reis?
  PowderGuides is een franse reisorganisatie en is aangesloten bij de association de tourisme de professionnels en montagne. Alle reizen van PowderGuides zijn daarmee gewaarborgd en staan onder toezicht van het officiële orgaan van het ministerie van toerisme in Frankrijk. U bent als deelnemer van een bergsportreis hierdoor goed beschermd. De Nederlandse berggids Martijn Schell is een van de oprichters en het Nederlandse aanspreekpunt.

 • Wie boekt een reis bij PowderGuides?
  Wie zich individueel op een reis inschrijft is natuurlijk benieuwd met wie hij of zij op stap gaat. Bij de meeste bergsportreizen is onze doelgroep in de leeftijd tussen de 25 en 60 jaar oud. In verhouding zijn het 30% dames en 70 % heren. Bij de off-pistecursussen of een enkele freeride reis is het ook gebruikelijk dat jongeren zich aanmelden. Onze reiziger is in ieder geval gek van verse sneeuw en komt voor de magie en avontuur van de hoge bergen. Het overgrote gedeelte van onze gasten boekt regelmatig een reis. Een grote kans dat je iemand al eens hebt leren kennen!

 • Wat is een berggids - Guide de Haute Montagne?
  Het beroep berggids is een beschermd beroep. Alleen met het internationaal erkende diploma, te herkennen aan het insigne UIAGM - IVBV - IFMGA, is hij gemachtigd om wereldwijd te werken in het hoogalpiene terrein (Haute Montagne). De gediplomeerde berggids is opgeleid voor skimethodiek en didactiek op en naast de piste, freeride en off-pistetochten, toerskiën en ski-alpinisme, ijsklimmen, sportklimmen, bergwandelen, alpien rotsklimmen, alpinisme en expeditieklimmen. Voor de gepassioneerde berggids is het niet alleen zijn vak, het is zijn leven en je bent dan ook in het ruige landschap, zoals in couloirs of op de gletsjers in goede handen. Het gaat hem niet alleen om de waarborg van de veiligheid, maar ook om de bijzondere beleving van de hoge bergen. In alle Alpenlanden is de basis een drie jaar durende ‘hoger’ beroepsopleiding.

 • Wat is freeriding en waar staan de programma’s voor?
  Freeride is een moderne naam voor off-piste skiën of boarden. Een uitdagende en steeds populairder wordende wintersport waar we onze skitechniek dynamisch aanpassen aan het terrein. Lange bochten met meer snelheid in overzichtelijk terrein. Korte bochten, met in grote mate voldoende tempobeheersing in steil of listig terrein. Veel tactiek en techniek wordt van de freerider verlangt om veilig en met veel plezier te kunnen afdalen.
  Naast de off-piste techniekcursussen bieden we een divers programma aan op elk niveau.
 • SkiDream: hierbij ligt de nadruk op veel off-piste meters maken in zoveel mogelijk onverspoorde sneeuw wat binnen de mogelijkheden past. Een programma die zich richt op niet te extreem, maar juist veel genieten. Dit is geen cursus, wel worden er af en toe techniektips gegeven om aan uw persoonlijke eigenkunnen te kunnen werken.
 • SkiPrestige: Hier zoeken we steile hellingen op en is uitdagend en geëxponeerd terrein vaste prik als de omstandigheden correct zijn. Bij veel verse sneeuw zullen we juist de vlakkere hellingen opzoeken. U heeft bij skiprestige meer technische bagage nodig dan de skidream programma’s.
 • SkiRando: Hier ligt de nadruk om met de stijgvellen erop uit te trekken. Diep de bergen in, weg van de pistes en de drukte. In verhouding klimmen we meer dan dat we afdalen, maar de afdaling is wel mooi en uitdagend. De afdaling is dus niet alleen het doel op zich, maar de totale bergbeleving, ver van de bewoonde wereld om op eigen kracht de berg te beklimmen.

 • Heb ik daarbij stijgvellen of een splitboard nodig?
  Bij de Skidream programma's dient u rekening te houden dat er mogelijk elke dag tussen de 10 minuten tot maximaal 1 uur gelopen gaat worden als de verse sneeuw niet meer in de buurt van de pistes ligt. In sommige gevallen is dat heel goed te doen zonder stijgvellen. De ski's of board dragen we dan op de schouder of op de rugrak en klimmen omhoog via een aangestampt spoor. Een aantal van deze freeride-programma’s lenen zich ook uitstekend voor onvergetelijke afdalingen heel ver van het pistedomein. De gidsen zullen dan mogelijk voorstellen een langer stuk te lopen waarbij stijgvellen nodig zijn. Deze optie wordt ook aangegeven in de algemene reisbeschrijving die je ontvangt vlak voor aanvang van de reis. Ski's met toerbindingen of een splitboard kunnen eventueel gehuurd worden voor die dag als u ze zelf niet hebt. Bent u een snowboarder en wilt u met een reis van PowderGuides mee waar stukken van meer dan een uur getoerd gaan worden vanuit een skigebied, dan dient u in het bezit te zijn van een splitboard. Het huren van moderne freerideski’s voor het toeren kost circa €30,- per dag. Een degelijk splitboard kost circa €50,- per dag. Sneeuwschoenen geven doorgaans te veel problemen in technischer terrein en worden afgeraden.

 • Verzekeringen
  U bent verplicht om voor aanvang van de activiteit een reisverzekering te beschikken. Bijzondere risico’s van ongevallen bij bergsport buiten de gebaande paden en/of het skiën buiten de piste moeten in ieder geval gedekt zijn onder leiding van een professionele berggids.
  Informeer bij uw reisverzekeraar of u voldoende verzekerd bent voor de door u geboekte activiteit.

 • Freeride niveau
  Om te voorkomen dat er een te groot verschil, technisch of conditioneel, ontstaat binnen de groep wordt bij elke reis aangegeven wat van u verwacht wordt. Het is voor uw eigen- en het belang van de groep dat u serieus uw eigen niveau waardeert aan de eisen die we stellen bij het gewenste programma. Afgezien van de off-piste cursussen wordt verwacht dat iedereen stabiel in alle soorten sneeuw en op redelijk tempo kan afdalen en dit ook kan volhouden gedurende de week. Bij de ijsklimprogramma's dient u fysiek voor aanvang in vorm te zijn. Neem bij twijfel contact met ons op.

 • Toelichting niveaucheck
  DALEN
  Niveau A: U skiet stabiel van rode en zwarte pistes.
  Niveau B: U skiet of board stabiel op alle soorten pistes. In niet te steil (<30 graden) en overzichtelijk terrein kunt u off-piste redelijk uit de voeten.
  Niveau C: U skiet of board stabiel op alle soorten pistes. In redelijk steil (<35 graden) en overzichtelijk terrein kunt u off-piste prima uit de voeten.
  Niveau D: U skiet stabiel onder alle omstandigheden op alle soorten pistes inclusief de buckelpiste. In off-piste terrein kunt u tot 45 graden afdalen onder goede omstandigheden. Ook traverses, couloirs en freeriden tussen de bomen lukt goed. Met sommige sneeuwsoorten, zoals kartonsneeuw heeft u nog wel moeite.
  Niveau E: U heeft flink wat technische bagage en voelt u thuis op steil terrein, couloirs (45 graden) en geëxponeerde wanden en in iedere sneeuwsoort.
  KLIMMEN
  Niveau A: U heeft geen zin om te klimmen.
  Niveau B: U kunt korte hikes in de buurt van de lift aan via een aangestampt spoor.
  Niveau C: U heeft de capaciteiten om in terrein steiler dan 25 graden te hiken of heeft al eens met stijgvellen of splitboard gelopen.
  Niveau D: U beschikt over specifieke toertechnieken zoals de kick-turn, ook in verijsd terrein.
  Niveau E: U beschikt over uitmuntende toertechnieken en ervaring in het gebruik van pickel en stijgijzers en de basis van de touwtechnieken.
  CONDITIE
  Niveau A: Het kost u moeite om een piste in één keer naar beneden te skiën en aan het einde van de dag zijn uw bovenbenen volledig op. Uw conditie is onvoldoende voor de reizen van Powderguides.
  Niveau B: U heeft voldoende conditie om op de piste de hele week goed door te komen, maar afdalen buiten de piste is toch wel een ander verhaal. U moet af en toe stoppen om op adem te komen. U heeft voldoende conditie om tot een uur te lopen in de sneeuw.
  Niveau C: U heeft voldoende conditie om off-piste de hele week goed door te komen. Daarnaast heeft u ook voldoende conditie om een stuk tot twee uur te lopen in de sneeuw.
  Niveau D: U freeride aan het einde van de dag nog net zo soepel als aan het begin van de dag. Toeren van meer dan vier uur is voor u geen probleem.
  Niveau E: U heeft een ijzersterke conditie. Meerdaagse toertochten zijn geen probleem met een zware rugzak op in een steady tempo.

 • Verse sneeuwgarantie
  Hoe we ook allemaal hopen op de beste sneeuwkwaliteit, we zijn altijd afhankelijk van de natuur. De ervaren UIAGM berggidsen van PowderGuides zijn gedurende de winter full-time in de bergen en hebben een uitstekende neus ontwikkelt om goede sneeuw te vinden als het al een poosje niet gesneeuwd heeft, echter kan het voorkomen dat het wat tegenvalt met de verse sneeuw. Dat betekent aan de andere kant dat zich nieuwe kansen aanbieden want hellingen waar we van wegblijven met verse sneeuw kunnen dan mogelijk wel. Te denken valt aan een uitdagende steile helling bijvoorbeeld. Het gebeurt niet vaak maar mocht er onvoldoende sneeuw liggen in het gebied waar u uw reis geboekt heeft, dan proberen wij de reis om te zetten naar een gebied met meer sneeuw. PowderGuides brengt u hiervan ruim voor tijd op de hoogte. Dat geldt tevens ook bij te veel lawinegevaar. Wees ervan bewust dat veel liften gesloten blijven tijdens of vlak na intensieve sneeuwval!

 • Lawinegevaar
  De UIAGM gediplomeerde berggids is de belangrijkste veiligheidsmaatregel om te voorkomen dat je in een lawine terechtkomt. Echter wijzen we u er op dat wintersport ook een risicosport is en dat de gediplomeerde berggids, ondanks zijn zorgvuldigheid en bekwaamheid, niet volledig het risico kan wegnemen. Elke deelnemer bij de skireizen van PowderGuides draagt een lawinepiep (DVA) en heeft in zijn rugzak een schep en sonde bij zich, ongeacht of er een hoog of laag lawinegevaar heerst. Bij de off-piste en toerskicursussen wordt u intensief getraind in het zoeken naar een fictief lawineslachtoffer, alleen of in een groepje zodat u ad rem kunt reageren als het ooit nodig zou zijn. Vanzelfsprekend wordt als veiligheidsprotocol bij alle skiprogramma's voor gevorderden door de berggids als reminder uitgelegd hoe het DVA systeem werkt. Mocht u zelf geen lawinepiep, schep of sonde hebben, dan worden deze gratis gedurende het programma verstrekt.

 • Helm en airbag
  Voor alle freeridereizen stellen we de helm verplicht. Voor alle toerskireizen wordt de helm aanbevolen.
  Voor uw eigen gemoedsrust kunt u daarnaast een lawine airbagrugzak dragen waarbij u zelf de airbag moet activeren als u in een lawine terechtkomt. Hierbij is de kans op verstikking kleiner omdat we in de meeste gevallen aan de oppervlakte blijven. Mocht u zelf geen lawineairbag bezitten dan kunt u deze bij ons prijs gunstig huren. Kosten bedragen €60,- per week voor de 20 liter freeride rugzak en €80,- per week voor de 40 liter toerski rugzak.

 • Wanneer weet ik of de reis definitief doorgaat?
  Bij alle reisprogramma's geldt dat de deelnameprijs gebaseerd is op voldoende aanmeldingen. De reizen in technisch moeilijk terrein zijn geschikt voor minder deelnemers per gids. Tochten in overzichtelijk en/of minder geëxponeerd terrein zijn ontwikkeld voor een grotere groep per gids. Bij te weinig deelnemers krijgt u uiterlijk 28 dagen voor aanvang van de reis per email van PowderGuides te horen of de reis geannuleerd wordt. Wilt u meer zekerheid dan kunt u bijvoorbeeld even informeren of kijken op de pagina Agenda waar u kunt zien of de reis al vol zit.
  Ook kunt u natuurlijk een privéarrangement boeken met een club vrienden of familie en heeft u de groepsgrootte zelf in de hand.