Actueel nieuws

Early Birds

We zijn met de opening van het seizoen niet alleen een stel vroege vogels, maar ook geluksvogels.
De Early Birds vlogen neer in de regio Briançon. Het had vorige week al twee keer goed gesneeuwd, maar op de aankomstdag nogmaals een dik pak sneeuw. Het was wel relatief warm met het vriespunt op 1500 meter, maar door twee daaropvolgende kraakheldere nachten sublimeerde het vocht uit het sneeuwdek waardoor het vooral op zaterdag en zondag geweldig skiën was.

Martijn gidste vanuit Alpelune in Puy. Daar werden de bossen van de Draille en des Coques veelvoudig gedaan, maar ook twee keer de steilere bossen aan de backside. Op zondag werd in nog betere sneeuw in Serre Chevalier geskied. Verstopte runs met maar heel weinig sporen boodt maximaal plezier.

Arthur gidste een privé groepje vroege vogels in dezelfde streek. Ook zij hadden een heerlijk lang weekend. Het was Beyond!

Perfect start

De winter is echt gearriveerd. Niet slechts witte decoratie wat over de bergen is gestrooid, maar een heel dik pak. Genoeg om al te kunnen off-piste skiën en de eerste skitoeren te kunnen maken.
Zo was Martijn afgelopen week op pad met Richard en daaropvolgend hadden de franse gidsen van PowderGuides een training in het skigebied van Puy St Vincent. Ski techniek en methodiek en brainstorming hoe onze klanten nog beter en efficiënter om te leren gaan met de lawinepieps (DVA).
En Wolfgang was met de noodartsen op pad in zijn heimat Kaprun. Ook daar in Oostenrijk wordt alles tot in de puntjes getraind.

Er ligt dus al een dik pak sneeuw en daar zijn we erg blij mee. Wil je last-minute nog gaan freeriden? Er zijn nog twee plekjes vrij bij de Powder Roadtrip in de eerste week van januari.

Training

De voorbereidingen zijn in volle gang. Niet alleen wordt de houtvoorraad aangevuld, ski's uit het vet gehaald, en ge-mountain biked om de fysiek op orde te houden, ook krijgen de gidsen bijscholing. Goed om op de hoogte te blijven van de laatste inzichten in techniek en tactiek. We doen er zoals altijd alles aan om goed voorbereid het nieuwe seizoen in te gaan.

En dat winterseizoen meldt zich met al een permanent witte deken op de bergtoppen. Elke week zakt de sneeuwgrens verder naar het dal. Als van eb naar vloed. Nog heel even geduld en we kunnen een duik nemen in een laag sneeuw die diep genoeg is.

Get ready for fall

De rust is wedergekeerd op de hoge bergen. De sneeuw blijft boven de 3000 meter nu liggen en de gletsjers met zoveel open gletsjerspleten zijn lastig te traceren.
En dus bereidt PowderGuides zich voor op de winter. Op dit moment volgt het bureau een bijscholing in Gigondas van de vereniging van franse berggidsenbureau's. Waar we als organisatie bij zijn aangesloten. En half oktober komt de equipe van PowderGuides bij elkaar om de winterplannen verder te bespreken. Wie is beschikbaar en in welke mate kunnen we ons programma laten plaatsvinden. We hadden intern al besloten dat we minder reizen zullen gaan aanbieden dan het seizoen 2019, 2020 en 2022. Dat is in ons opzicht de enige manier om de kwaliteit te kunnen blijven waarborgen.

Maar momenteel genieten we ook nog na van de mooie momenten die we afgelopen zomer met onze gasten hebben beleeft. Geniet van de herfst!

End of the summer saison

de berggidsen zijn nog tot medio september op pad in de bergen, maar achter de schermen denken we al aan het winterprogramma voor aankomend seizoen.
Het programma blijft met het gevarieerde aanbod voor een groot gedeelte bestaan, maar we bieden minder weken aan. We kiezen ervoor om dus iets in te krimpen. Minder groepjes aan te nemen zodat er back-office meer rust komt. Rond 3 september zal een 'gedeelte' van het nieuwe winterprogramma on-line komen.

En ondertussen beklimmen we met mensen nog mooie pieken. Zo was Martijn afgelopen week actief in de Ecrins, Christian Schlesener als oude bekende op pad in de Dolomieten, Arthur en Clément met privé klanten en Wolfgang bestierde een cursus voor de Belgische Alpenvereniging in Oostenrijk.

Stage Alpinisme C2

Martijn gidste de PowderGuides cursus Alpinisme C2 in de noordwestelijke Ecrins. Vanuit de refuge du Soreiller was tijdens de eerste helft van de cursus het thema rots: touwhandling, abseilen, standplaatsen bouwen. Graatjes beklimmen. Zo werd de Aiguille Central du Soreiller beklommen en de iconische Dibona. Tijdens de tweede helft kwam de pickel, ijsbijlen en stijgijzers van pas. Op de glacier de Girose werd overhangend ijs geklommen op een enorme ijsschots. En geoefend met het redden van iemand uit een gletsjerspleet. Daarna daalde ze af naar de refuge de la Selle voor de beklimming van de Rateau Est en de Rateau Ouest. je kunt het alpineren niet beter leren dan tijdens een alpentocht!

Wij zijn tot het einde van de zomer nog actief in de bergen, maar denken ook al aan winter 2023. Nog even geduld als je benieuwd bent naar het winterprogramma. Rond 1 september staat het on-line!

Summer guiding

Het is volop zomer in de bergen. De meeste sneeuw is zelfs al op grote hoogte verdwenen. Daarmee stellen we onze keuze van de alpiene tochten nu al bij. Veel rots dus. Alpiene graten, sportklimmen en alleen hoogtoeren waar doorgaans minder steenslag heerst.
De gidsen van PowderGuides zijn in ieder geval deze zomer flink actief. Veel cursussen voor de Nederlandse Studenten AlpenClub in de Ecrins. Martijn met privé klanten op pad, zoals afgelopen week met Simon in het Mont Blanc massief. Clément leidt de franse berggidsen op vanuit de ENSA. En Wolfgang gidst veel cursussen voor de Belgische Alpenvereniging. Alleen François heeft een andere zomer. Naast het trainen van franse gidsen in spé en het jeugdteam sportklimmen bestiert hij samen met Seb een fietsenwinkel in l'Argentiere 'Velo 60/40'. De motivatie: niet meer met de auto naar het sportklimgebied; maar op de elektrische VTT!

Merci bien & A bientôt

De toppen van de bergen zijn nog wit, maar op de lager gelegen berghellingen is de lente definitief aangebroken. Onze ski's zijn opgeborgen. We kijken nu uit naar de zomer die komen gaat.
Afgelopen winter hebben we met ruim veertig georganiseerde reizen een seizoen als vanouds (2019<) gehad. We zijn dankbaar dat, ondanks de sneeuwarme winter in de Zuidalpen, zoveel mensen genoten hebben in de bergen.

Deze maanden gaan we goed nadenken hoe we met PowderGuides verder willen. Misschien qua omvang kleiner, met meer nadruk op presisie. Dat betekent dat we voor het volgende seizoen ook meer "helaas, we zitten vol" moeten verkopen. Wel zullen we alle trouwe en zeer gewaardeerde klanten informeren hoe het nieuwe programma er uit zal komen te zien. Zodat je in ieder geval wel bij ons kunt blijven reizen. Want wij zijn berggids, en doen niets liever dan ook zelf de bergen in gaan.

A+

Haute Route des Ecrins

Het nationale park van les Ecrins is misschien wel het lastigste te doorkruizen massief van de Alpen. Zeker per toerski. Maar juist daarom spreken al die steile cols, grillige pieken en lange etappes de skialpinist enorm aan. Martijn gidste de vier Nederlanders vanuit la Grave over de Replat, de col de casse Deserte, de 3765m hoge Grande Ruïne, via de breche de la plate des Agneaux en col Emile Pic naar de Glacier Blanc. Maar helaas, op de vijfde dag, skiede één van de deelnemers tegen een stapel keien en brak daarbij de elleboog. De reddingshelikopter kon gelukkig snel ter plaatse zijn, maar een ongeluk is wel een domper in zo'n mooie week! Diezelfde middag staken de overgebleven mannen nog de col du Monetier over in dichte mist om hun kameraad in het ziekenhuis te kunnen opzoeken in Briançon. Inmiddels geopereerd en ontslagen uit het ziekenhuis, terug naar huis en snel herstellen!

Tour de la Vanoise

Wat een super week! Alles viel tijdens deze zesdaagse doorsteek op de ski's perfect samen. Damien Fontaine kon na bijna een jaar keihard revalideren van zijn ongeluk met zijn eerste gidsklus van start gaan. Samen met Martijn begeleidde hij de vijf ervaren Nederlandse toerskiërs door het prachtige nationale park. Er was een verse laag sneeuw gevallen en dat bood de eerste drie dagen first tracks door heerlijke sneeuw. Er werden technische passages beklommen zoals de brêche de la croix de la rue. Maar ook de hoogste top van de Savoie, de 3855m steile Grande Casse. En de grote rovers van de franse Alpen showde hun gestaltes zoals de lammergier, maar nog veel meer bijzonder; wolven. Een meute van zes wolven werden slechts op 150 meter afstand gespot en prachtig gadegeslagen met de verrekijker toen ze zich voor het groepje toerskiërs uit de voeten maakten. In één woord: SENSATIONEEL!

Again 4 journeys

Opnieuw deze week gingen vier toerskitochten van start. Paul gidste zes beginnende toerskiers door het gebied van de Cerces. Zes dagen van hut naar hut rond de Mont Thabor. Seb en Arthur gidste allebei onafhankelijk van elkaar een groepje door de bergen van de haute Maurienne. En Pierre beklom de bergen bij Saas Fee. Met de Alalinhorn, Alphubel en de Strahlhorn.

Aan het begin van de week was het werkelijk schitterend weer. En de pas gevallen sneeuw van het weekend ervoor bood ook goed skiën door een laag poeder. Vanaf donderdag betrok het en begon het opnieuw te sneeuwen. vooral in de Savoie waar Arthur en Seb zaten, maar ook Pierre moest zich op vrijdag gedeisd houden door het slechte zicht, flink wat wind en sneeuwval.
Gelukkig is alles goed gegaan en kijken we weer terug op een geslaagde week.

Norway

De eerste reis buiten de Alpen sinds lange tijd was een fijt. Bestemming Lofoten en Senja.
Martijn vloog twee dagen eerder af om lokaal alles te regelen en om een dag zelf te toeren. Omdat het lange tijd onophoudelijk geregend had aan de Noorse kust was het spannend wat er aangetroffen zou worden. En dat was gelukkig dik in orde! Toen de toerskiërs ook arriveerden gingen ze er met twee gehuurde auto's op uit. Eerst wat toeren in de regio rond Sullesfjord. Daarna met de ferry vanuit Harstad richting Senja. Want daar lag meer sneeuw. Wat een goede omstandigheden en wat een prachtige kust. Elke dag er dus op uit en soms zelfs twee beklimmingen per dag. Van het markante Luttinden couloir tot de hoogste top Kvænan met uitzicht op de fjorden. En 's avonds, na een heerlijke verse vis op het bord ook nog twee maal het Noorderlicht kunnen zien. Beter dessert is er dat betreft niet te wensen.

Privé arrangementen

Deze week waren er meerdere groepjes op pad in de Franse Alpen.
Paul gidste drie heren in de bergen met uitzicht op de La Meije van La Grave. Arthur gidste een groep in la Grave zelf. Freeride maar zeker ook stukken met de stijgvellen om mooie afdalingen te kunnen bereiken. En na het weekend, trok Arthur er meteen verder op uit om met vier mannen een prachtig en vooral wild stukje Alpen te bezoeken. De grensstreek van de Tarentaise met de Gran Paradiso biedt zoveel moois. Om je vingers er bij af te likken. Vanuit Val d'Isère en Sainte Foy al mooi terrein. Vanuit de Rifugio Mario Bezzi nog mooier!

Tiroler Glaciers & Tarentaise Skidream & more

Wolfgang was op stap in Tirol & zijn geliefde Arlberg. Daar waar je zo goed in de buckels kunt skiën. Van start gingen de vijf deelnemers op de Stubaier gletsjer. Er werd getoerd, er werd ski's gegeven, maar vooral ook lekker genoten van de off-piste afdalingen.

Alain, een Italiaanse gids sprong voor PowderGuides in omdat we mankracht te kort kwamen deze week. De Tairentaise en de Paradiski bood natuurlijk geweldig terrein, ook al was de poedersneeuw er niet meer te vinden. Eerst een dag opwarmen in La Rosière en La Thuile, maar uiteindelijk vooral veel skiën in la Plagne, Les Arcs en Champagny. Daar werd ook mooie uitdagende hellingen geskied. En met dat mooie weer was het uitzicht ook spectaculair.

Manu trok van hut naar hut met twee klanten in de bergen boven de haute Maurienne. Wat een schitterend weer. Dat betreft ideale omstandigheden voor een lange tocht op de toerski's.

4 ski & ski-touring trips

Net als vorige week waren er vier groepjes met PowderGuides op pad. Damien gidste de 05 skisublime vanuit La Grave en Cesana. Jeremy en Sylvain gaven de freeride cursus vanuit Alpelune in de Ecrins. Martijn gidste een privé arrangement tijdens een fraaie skitocht rond en op de Mont Thabor en Manu tenslotte leidde de Queyras ski -& hike. Maar dat laatste programma was last-minute door gebrek aan sneeuw in de Queyras verplaatst naar het iets noordelijker gebied in de Savoie. De skigebieden Karallis, Valloire en Val Tho boden goed skiwerk en de Drayères en Terre Rouge mooie onderkomens. En als klap op de vuurpijl viel er bij aankomst 40 cm sneeuw in de Ecrins. Dat was boffen voor de mannen in la Grave en de dames en heren in Puy.

Tour de Mont Thabor & Dolomiti skiprestige

Tja, wat doe je als er in de Dolomieten bijna geen sneeuw ligt. Uitwijken naar een gebied met meer sneeuw. En belangrijk; zoals de Dolomieten tot de buitencategorie wordt gerekend. Martijn ging met vier skiërs naar de PARADISKI! Volgens kenners misschien wel hèt mooiste wat de Alpen te bieden hebben en zo gemakkelijk vanuit de liften te bereiken is. Van de couloirs als de Dérochoir op de Mio of de lijnen naar Villarocher. De Bellecôte noordflank naar Nancroix of de zuidkant naar Champagny. En nog veel meer. Ook werd een dag geskied in L3V. De klim naar de Aiguille de Polset om via de machtige Gébroulaz gletsjer helemaal naar Méribel te skiën was adembenemend. En het couloir Tuf de Lavachet in Tignes mocht er ook wezen.

In dezelfde week gidste Paul toerskiërs uit Nederland en Hongarije door de Cerces. De tour de Mont Thabor blijft een prachtig gebied om doorheen te trekken.

Two groups in Courmayeur

Ons mooie programma Valle d'Aosta skidream was deze week goed bezet. Wolfgang gidste een groep mensen uit Belgie en Manu ging op pad met een clubje Nederlanders. Wolfi skiede in het huisgebied van Courmayeur en ging ook twee keer door de tunnel naar Chamonix. Om het skigebied de Grands Montets te bezoeken. En voor een skitoerdag vanuit Flégère naar le Buet. Wie kent het niet? Highlight was de Vallée Blanche afdaling vanaf de Hellbronner. Ook Manu skiede de de wereldberoemde Vallée Blanche. Maar bezocht ook La Thuile en La Rosière. Vooral daar werden schitterende runs gemaakt.
En goed tafelen mocht ook niet vergeten worden. Daarvoor ga je ook naar Italie.

La Grave Skiprestige & Prive-arrangements

Terwijl Wolfgang een cursus off-piste skien gaf vanuit Kaprun, een jong stel uit Limburg nam privéles, gidste Martijn en François twee groepjes vanuit La Grave.
Er was een klein beetje verse sneeuw gevallen en dat zorgde al snel voor heel veel fun. Tijdens de week werd er geskied in le Chazelet. Met fenomenaal uitzicht op de mooie skilijnen van la Grave zelf, maar werd daar uiteraard ook zelf geskied. En gesurft. Want vier van de vijf deelnemers uit de groep van François stonden op een splitboard. daarnaast werd een mooie toertocht gemaakt bij de col du Lautaret en een dag geskied in Montgenèvre. Martijn volgde min of meer hetzelfde programma, maar in zijn geval was hij met twee rotsvaste klanten op pad die hun zoon het mysterieuze la Grave - La Meije wilde laten ervaren. En hoe dat was? Dat is goed gelukt ;-)

Wil je dit seizoen nog mee? Kijk bij de bestemming Tarentaise of Tirol!

Valle d'Aosta skidream & Rando Queyras-Ecrins

De Zuidalpen hebben tot nu toe maar weinig sneeuw gekregen. Toch valt er nog heel goed te skiën. Zo ook buiten de pistes. Martijn gidste de freeride reis vanuit la Palud waar elke dag mooie sneeuw gevonden werd. En het was afwisselend. Van een dagje Pila tot le Tour. Van la Rosière - la Thuile tot het huisgebied van Courmayeur zelf. De slotdag was letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt. Met goed zicht werd de beroemde Vallée Blanche geskied. Helemaal tot het dorp Chamonix want het bospad bood nog voldoende sneeuw om te kunnen skiën.

Paul, een nieuwe gids in ons team, begeleidde een privé groepje in de Queyras. Vanuit l'Echalp werden dagtochten gemaakt. De 20 cm verse sneeuw bood opperbest plezier. De laatste dagen werd vanuit de berghut Mas de la Grave ook nog een tweetal fraaie tochten gemaakt. Met uitzicht op de legendarische helling boven la Grave. Een geslaagde week!

Freeride cursus en La Grave skiprestige

We gaan alweer de vijfde week in van onophoudelijk zonnig weer in de Hautes-Alpes. Normaal valt er dan altijd nog wel wat fijne sneeuw te vinden, maar de extreme wind van dinsdag en woensdag heeft echt roet in de plannen gegooid. Daarom werd er last-minute besloten om de freeride cursus te verplaatsen naar een plek met wel goede omstandigheden. De freeride cursus vond dus plaats in Davos in Zwitserland. Martijn gaf skiles in zalige sneeuw. Niet echt moeilijk dat de cursisten elke dag meer dan voldaan van de berg skiede.
Arthur gidste twee jonge mannen in la Grave. De sneeuw in de couloirs was hard, maar bood wel voldoende grip. Omdat het skiniveau van de heren hoog was kon toch veel van het steile skiwerk gedaan worden. Ook werd er een dagje getoerd in de Cerces. Maar eerlijk is eerlijk. Er moet nu wel heel snel sneeuw bij gaan vallen in het zuiden... Let's dance!

Drie Powder Roadtrips à la Suisse

Dat maken we niet vaak mee in de Alpen. 3 volle dagen sneeuwval. Precies tijdens de Powder Roadtrip voor 3 groepjes.
Wolfgang startte zijn week in Klosters-Davos. Dat kreeg de volle laag waardoor veel liften door de storm de eerste dagen gesloten bleven. Halverwege de week vertrokken ze naar de regio Kitzbühel en Saalbach met meer bossen om bij het hoge lawinegevaar toch nog veel te kunnen skiën. Martijn en François daarentegen kozen voor de tactiek om in het iets meer beschutte Lenzerheide te starten. Maar iets minder betekende nog steeds een meter verse sneeuw. Martijn skiede praktisch alle dagen in dit gebied. En telkens opnieuw over onverspoorde hellingen. François ging meer op roadtrip. Naast Lenzerheide ook Obersax en twee slotdagen Davos. Want daar brak vanaf donderdag de zon door.

Als alle weken er zo uitzien. Dan bieden ze voor iedereen zulke geluksmomenten!

Powder Roadtrip Austria

Het is nu precies drie weken zonnig in de Zuid- en de Westalpen. Behalve voor Oostenrijk. Er was een sneeuwstorm voorspelt. En dan is het een logische keuze dat de mensen een kijkje wilde nemen in het Salzburgerland. Wolfgang kon met wat ge-goochel Martijn als gids vervangen, want 2 x 11 reistijd ging niet passen en bovendien is het prettiger om een local als gids te hebben. Zeker met het nog steeds dunne sneeuwdek. Want ook in Oostenrijk ligt er minder dan gebruikelijk voor de tijd van het jaar. En 30 cm verse sneeuw op een veld vol haaientanden is verraderlijk.

De eerste twee dagen werden geskied in Kaprun. Daarna kwam Kitzbühel aan de beurt en afgesloten werd voor drie dagen in Sankt Anton. Verse sneeuw, een echte roadtrip en het belangrijkste; iedereen bleef heel!

Op naar de volgende drie Powder Roadtrips aankomende week en wat een geluk...! Er komt nieuwe sneeuw aan.

Skidream Piemonte

Wat een overdaad aan zon afgelopen week. In de Piemonte hebben we überhaupt geen wolk aan de hemel gezien. Aan de ene kant comfortabel, aan de andere kant ook jammer, want we komen liever om door de verse poeder te skiën. In Gressoney ging de reis van start. Met een dubbel groepje en Martijn en Seb als gidsen werd voorzichtig off-piste geskied. Blij dat we hier en daar een kommetje vonden met zachte sneeuw. Maar kwamen vooral in het dal ook hele sneeuwarme hellingen tegen. Daarom reden we op dinsdag naar la Thuile en woensdag naar Montgenèvre verder waar wel meer sneeuw lag. Op donderdag bezochten we la Grave. Ook hier geen poeder meer, maar wel een fantastische ambiance. Er was geen kip en de hellingen waren heel goed te skiën. Op de laatste dag maakte we een skitoer in de Cerces net over de grens in Frankrijk. Earn your Turn... jawel, toch nog een mooie helling met prachtige sneeuw!

Freeride stages & touring Silvretta

Wat zijn we blij met weer 30 cm verse sneeuw in de Zuidfranse Alpen. Precies op het startpunt van de eerste van de twee freeride cursussen die Martijn gaf vanuit Montgenèvre. Hier stond gelukkig ook weinig wind en bleef het er ontzettend rustig. Naast 6 dagen in het praktisch verlaten Montgenèvre werd er ook twee dagen geskied in Serre Chevalier. Hier had tijdens de sneeuwval veel meer wind gestaan en de halve meter die er gevallen was, bleef maar weinig over. Behalve in de beschutte bossen van de Grand Pré. Dat was genieten! De laatste dagen overheerste wel de zon meer en meer. Laten we hopen dat de goede kwaliteit van de sneeuw nog even stand houdt.

Wolfgang gidste afgelopen weekend een drietal mannen rond de Heidelberger Hütte in de Silvretta. Leuk om mensen te introduceren in de winterse bergen op toerski's.

Touring

Een familie plus vrienden boekte een privé-arrangement om te gaan toerskiën. Het liefste vanuit een berghut op een mooie plek, maar die zijn vrijwel allemaal gesloten in januari. Gelukkig was de refuge l'Ecole in Dormillouse wel open. Vanuit dit dorpje, wat alleen te voet te bereiken is, werden een paar mooie dagtochten gemaakt. En helemaal bijzonder; we kwamen verder helemaal niemand anders tegen. De tweede helft van de week werden drie dagtochten gemaakt vanuit l'Echalp. Een gehucht helemaal achterin de Queyras. Het weer was prachtig en de sneeuw prima!

In dezelfde week waren vier vrienden, 2 op splitboard en 2 op ski's, op off-piste cursus vanuit l'Argentiere la Bessée. Omdat de poedersneeuw in de skigebieden niet meer te vinden was werd er gekozen om de nadruk te leggen op toerskiën. Melanie nam ze mee naar unieke plekken in de Ecrins, Queyras en val des Prés.

Ice dream

Met de watervalijsklimcursus werd 2021 gisteren afgesloten. Ongelooflijk hoe fijn we nog konden ijsklimmen terwijl de temperatuur alsmaar op liep gedurende de week. Op hoogte en in de schaduw bleef het in de Queyras koud genoeg, maar er schijnen records verbroken te zijn. Op vrijdag werd het maar liefst 15 graden op 1500 meter hoogte en in de franse Noordalpen nog warmer.

De vier cursisten hebben gelukkig volop kunnen klimmen in de koude valleien van de Zuidalpen. Van de techniek bijvijlen in de klimtuin van Aiguilles tot meerdere touwlengtes op de imposante waterval Lavine. Ook hebben we een dagje geskied. En dat was een absurde belevenis; skiën door de lentesneeuw op 31 december.

Hopelijk daalt het kwik en komt er snel verse sneeuw bij.

We wensen je een gelukkig nieuwjaar!