Actueel nieuws

Vroege vogels

De afgelopen dagen waren drie groepjes met drie berggidsen op pad in de Alpen. Wolfgang was in het Pitztal en Clément samen met Martijn in de Paradiski. Het was verbazingwekkend rustig en dat met zulk mooi weer en prachtige off-piste sneeuw?! In het Pitztal werd volop geprofiteerd op de gletsjer en werd er ook een mooie toer gemaakt. Aan de andere kant van de Alpen; la Plagne en les Arcs vooral steile wanden geskied zoals twee maal van de schouder van de Bellecôte, De noordhelling van de Friolins, de Noordwand van de Aiguille Rouge en meerdere couloirs van de Roche de Mio. Maar ook werden first-tracks gezet in de bossen, want aan verse sneeuw geen gebrek.

Hopelijk kunnen alle andere mensen die een reis geboekt hebben voor deze winter net zo genieten als de mensen van afgelopen lange weekend.

Namens het hele team van PowderGuides een vrolijk kerstfeest!

Start Me Up & Early Birds

Het seizoen voor PowderGuides is op 2 december begonnen. Wolfgang gaf de skitechniek cursus vanuit het Italiaanse Vinschau dal waar heel wisselende omstandigheden werden gevonden. Van harde pistes op de Schnalstaler gletsjer tot 30 cm verse sneeuw tussen bomen in Sulden am Ortler. En bizar koud was het ook (-22 gr. Celcius). Niet handig om enigszins underdressed je eerste bochten na misschien wel twee jaar wachten weer te kunnen maken.

Clément gidste afgelopen weekend het vroege vogels programma. Omdat het lawinegevaar in de Haute Savoie extreem hoog was zochten ze de beschutte hellingen van Serre Chevalier en Montgenèvre op. Hier minder hoog lawinegevaar en ons thuis terrein van PowderGuides. Heerlijk tussen de lariksbomen en maar weinig volk zo vroeg in het seizoen. En veel puff lag er ook. Dat moet toch wel een heel goed teken zijn voor het aankomende seizoen.

Het sneeuwt in de Alpen

De afgelopen twee weken was Martijn als berggids actief in Tirol en Wallis. Hij gaf bijscholing waarbij de cursisten weer de laatste foefjes leerde om veilig en goed voorbereid de aankomende jaren als instructeur de bergen in te kunnen gaan. En vanaf dag 1 was het wintersport gevoel meteen als vanouds. Met draaiende liftjes en mensen met een smile van oor tot oor; Heelijk!
Boven de 2500 meter valt op de Alpenhoofdkam en in de Zuidalpen al prima te skiën en in aankomende dagen gaat de sneeuwmotor helemaal op volle toeren. Dan worden de Alpen belaagd met een fikse depressie die nog heel veel meer sneeuw zal leveren. Kom maar op, wij zijn er blij mee!

Als je last-minute een lang weekend naar de Alpen wilt dan zijn er nog een paar vrije plekken over.
Tijdens het Vroege vogels weekend van 17-19 december en de watervalijsklimcursus tussen kerst en nieuwjaarsdag. Wie weet tot snel!

Autumn

Het zomerseizoen, met de alpiene tochten hoog in de bergen zit erop. Alhoewel François aankomende week nog op Sardinië het frans nationale sportklimteam begeleid, en dus nog wel in T-shirt zal klimmen, maken we ons langzaam gereed voor de winter.
Clément is vanaf 2022 berggidsopleider bij de prestigieuze ENSA en zal daardoor minder actief kunnen zijn voor ons reisprogramma. Maar we hebben met Romain Legrand een uitstekende versterking van ons team. Hij reist graag, is hobbyfotograaf, altijd enthousiast en vooral een gepassioneerde berggids. Ook boekt Damien nog steeds progressie. Wie een paar maanden geleden gedacht had dat hij nu al zover had kunnen komen, heeft dat in een glazen bol gezien. Bij de eerste sneeuwdump van betekenis binden we de ski's onder en pakken we de draad weer op.

Maar nu met dit rustige herfstweer is het vooral genieten in de Alpen. De kleuren zijn betoverend!

Reisvoorwaarden 2022

Sinds 1 juli is een zogenaamde green pass app, ook wel sanitaire pas op je telefoon verplicht in Italie en Frankrijk. Hiermee kun je tijdens de reizen in deze Alpenlanden een terras, restaurant of bijvoorbeeld een skilift bezoeken.
Met deze app kun je via een te scannen QR-code bewijzen dat je volledig bent ingeënt. Ben je niet volledig ingeïnt dan dien je een test, niet ouder dan 48/72 uur met negatieve uitslag op zak te hebben. Tijdens de reis zul je je dan om de dag moeten laten testen.

Op de pagina FAQ op deze site vind je meer informatie en voorwaarden over het reizen in de Alpenlanden. Handig als je voor aankomend seizoen een reis wilt boeken.

Program On-Line

Het reisprogramma voor 2022 staat sinds vanmiddag online. Wat je misschien opvalt is dat de buiten Europese reizen voor de winter van 2022 ontbreken. Het is nog een tikje onzeker of er wel zo makkelijk naar Verweggistan gereisd kan worden.
We overwegen onze reis naar Canada ook on-line te zetten, maar kijken dat nog heel even aan. Voor Japan en Rusland moet je bij PowderGuides nog iets langer geduld hebben, maar toch, na een 'voor velen' gemist jaar zijn de Alpen meer dan het paradijs.

Mogelijk wordt er in september nog iets aan het reisprogramma verandert, ook omdat François en Martijn tot die tijd praktisch non-stop aan het gidsen zijn, maar in de hoofdlijn staat het op deze site. Natuurlijk kun je ook privé aanvragen doen.

We verheugen ons om je weer te zien!

Guiding

De berggidsen zijn deze zomer veel van huis. Het is bijna letterlijk tophoppen. En dat gaat tot begin september volgens de planning nog wel door. De zomerse omstandigheden zijn goed en de mensen hebben er weer als vanouds veel zin in. De Alpenlanden zijn gelukkig heel goed toegankelijk met hier en daar wel de nodige voorzorgsmaatregelen. Echt vakantiestemming dus voor onze gasten.

Omdat we veel op de berg zitten, zijn we ook minder goed bereikbaar. Nog even geduld dus voor het maken van je winterse plannen. We zitten nu nog met ons hoofd bij het zekeren van onze zomerse klanten, maar 's avonds dromen we al van de eerste dwarrelende sneeuwvlokken.

Tot snel!

Summer & Party

Volop zomer en dat is niet alleen te merken aan de oplopende temperatuur. De gidsen zijn volgeboekt en zitten vol energie. De Alpenlanden hebben kleurcode geel en oranje wordt alleen nog gezien in de vorm van een shirt of sjaaltje. Kortom we hebben er veel zin in. Ook is er volop feest. Clement vierde groots zijn veertigste verjaardag in het openluchttheater van Ailefoide, Pierre trouwt morgen Leonore in Freissinières en François ziet over drie weken abraham in de spiegel. Wat een feest wordt dat. Ook Damien maakt progressie. Het ziet er allemaal hoopvol uit.

Het winterprogramma zullen we pas aan het einde van de zomer on-line zetten. Er zijn nog steeds onzekerheden omtrent de ontwikkeling van de pandemie. Maar als ook dat de goede kant op valt dan kun je de programma's medio augustus op deze website verwachten.

We wensen je een geweldige zomer!

Damien

Op 3 mei heeft onze collega een zwaar ongeluk gehad. Samen met zijn drie vrienden, allen professionals, skiede ze in de ochtend van de Aiguille d'Olan in de Ecrins, waarbij Damien door een 'losse' sneeuwlawine de wand is afgevallen. Damien heeft daarbij zwaar hoofdletsel opgelopen.

Na een operatie en uit zijn coma gaat zijn herstel elke dag stap voor stap vooruit, maar er is nog een lange weg te gaan. Hij is in goede handen in een gespecialiseerd revalidatiecentrum en krijgt veel morele steun van familie en vrienden, collega's en ook van onze PowderGuides klanten. Met vele hartverwarmende berichtjes voelen we de betrokkenheid en zijn we namens Damien iedereen daar dankbaar voor.

Zoals wij hem kennen is het een gids met veel wilskracht. Dat zal hem in zijn herstel ver gaan brengen. Hopelijk kan hij spoedig weer genieten van zijn geliefde bergen. "Plein de courage pour toi Damien!"

Spaarzame momenten

Net als vorig jaar is er een vervroegd einde gekomen aan het winterseizoen.
Slechts een paar spaarzame reizen hebben kunnen plaatsvinden. Met vooral fransen in eigen land.
Het is jammer dat zo weinig mensen hebben kunnen profiteren van een toerskitocht omwille de strenge maatregelen. Zoveel programma's zijn uitgesteld en worden nu, met de lockdown vanaf 1 april in Frankrijk definitief geannuleerd. We waren als organisatie, als gidsen en ook jullie zo gemotiveerd, maar zijn nu met zijn allen murw geslagen. Hopelijk bieden de maanden richting 2022 iedereen veel voorspoed en kunnen we het volgend jaar dubbel en dwars inhalen!

Premium quality

In de Alpen wordt er al toerskiënd flink van de mooie sneeuw geprofiteerd. En goede watervalijscondities zijn er ook! Beetje wrang dat de bergen exclusief toegankelijk zijn voor de locals of mensen die in eigen land op vakantie zijn, maar ook handjesvol buitenlanders, die de luxe hebben om vanuit een willekeurige locatie (thuis) te kunnen werken, genieten er toch ook van. Vanuit een hotelletje of appartement trekken we er met hen op uit.

Er zijn nu al een paar berghutten covid-proof geopend, maar meer perspectief wordt er na 5 maart geboden door de overheid. Frankrijk en Italie hopen dan de skigebieden weer te kunnen openen. Met wat geluk staan de IC's in Europa straks niet meer onder hoge druk en kunnen meer mensen genieten van de bergen.

Skiën kunnen we zelfs nog in mei! Kortom, we sturen je graag veel positieve 'vipes'.

Touring January

Het nieuwe jaar heeft veel verse sneeuw gebracht. Het is a twee weken arctisch koud, er staat amper wind en er is maar weinig volk.
De skigebieden blijven vooralsnog in januari gesloten in Frankrijk. En dus wordt het de maand van het toeren om profijt te hebben van het witte goud. De skileraren hebben geen werk. De berggidsen maar een beetje. Geen inkomen, wel bijzonder veel vrije tijd, want met het negatieve reisadvies naar het buitenland blijven de meeste mensen thuis.

Laten we duimen dat er spoedig een controleerbare situatie in de gezondheidszorg ontstaat, zodat je met de grootste zorgvuldigheid weer kunt genieten van de mooie sneeuw.

Dit zal hoe dan ook een winter worden waar we er met de toerski's of het splitboard op uit zullen trekken.
En dan is elke meter die we zelf omhoog geklommen hebben straks meer dan elke afhaalmeter waard.