Actueel nieuws

Terug van Canada, Siberië, Japan & Antarctica

Babar heeft vijf weken gegidst op Antarctica, Wolfi zat met privé klanten op Hokkaido, Damien maakte een verkenning met franse klanten in de bergen rond het Baikalmeer en Martijn maakte een 12 daagse Ski- & Roadtrip met zes Nederlandse PowderGuides fans in Canada. Nu is iedereen weer thuis en mijmeren we terug naar al die bijzondere dagen, ieder op een bijzondere plek op aarde.

En hier in de Alpen doen we ons nu te goed aan vitamine-D. Wat een zon, en wat een dik sneeuwdek. De Alpen zijn goed bedeeld en met deze basis mogen we het aankomende seizoen gaan profiteren.
Voor het aankomende jaar wensen we je vooral ook veel goeds, of er nu veel of minder verse sneeuw ligt, het gaat erom dat we betovering van die momenten zien en ervaren.

'Een gezond en gelukkig nieuwjaar' en tot snel!
Saskia, Martijn, Babar, Clément, Arthur, Damien, Wolfgang, Pierre en Julien.
PowderGuides

Twee weekenden 'vroege vogels'

Het eerste reguliere reisprogramma van dit winterseizoen ging van start op donderdag 12 december. Clément gidste een mix van vijf skiërs en snowboarders vanuit Cesana Torinese in het Monte di Luna gebied. Omdat er een sneeuwstorm keihard tegen de westalpen woedde, bleven ook aan de luwte kant veel liften dicht op vrijdag waardoor er in het skigebied getoerd werd. Op zaterdag en zondag was er wel veel open, en lag er een enorm dik pak sneeuw. Je kunt wel raden hoe dat was!

Arthur gidste het tweede weekend voor de kerst. De sneeuw was fantastisch in de Zuidfranse Alpen. Vooral tussen de bomen in de kleine gebiedjes was het AAN! Vanuit Briançon werd elke dag naar een ander gebiedje gereden. Mini-Roadtrip van de beste kwaliteit.

Powder Guides Office not available by phone until december 28

Veel gidsen zijn de aankomende weken met een privé project de bergen in. Zo is Damien aan het skiën bij het Bajkal in Siberië. Wolfgang gaat met een groepje Oostenrijksers naar Hokkaido in Japan. François gidst zoals afgelopen jaren op Antarctica en Martijn maakt een ski- & roadtrip door Canada.
Het bureau is telefonisch niet bereikbaar van 8 december tot 28 december. Wel zijn we altijd te bereiken via email of via het contactformulier van deze site. Het boekingssysteem blijft natuurlijk actief.
Alleen voor dringende vragen kun je contact opnemen met gids Clément: +33 6 77 11 29 65. Hij neemt de honneurs waar in de Alpen en trapt de eerste reis af in ons thuisgebied. Misschien heeft hij wel de beste sneeuw van ons allemaal. Het lange weekend 'Vroege vogels' wordt gehouden in Sestriere - Serre Chevalier. Voor goede sneeuw hoef je dus helemaal niet ver van huis te zijn.

Exclusive PowderGuides

Aphex gear is een klein innovatief skibrillen merk die er in geslaagd is om je als een kameleon aan de omstandigheden aan te passen. Je lens verwisselen in een handomdraai, ook met je wanten aan. Heel mooi licht met vooral extreem goed zicht. Perfecte pasvorm. Keuze uit tientallen elastieken. En dus een kleur of motief wat bij je outfit past. En extra leuk, Aphex is geboren in de Hautes-Alpes.
Alle vaste klanten van PowderGuides kunnen vanaf nu een goggle naar eigen wens en voorkeur bestellen. Bovendien krijg je met een powderguides code* een aantrekkelijke korting plus, een exclusief PowderGuides aandenken. 2020 wordt het jaar van the Ultimate Powder. Het jaar dat we ons 15-jarig jubileum vieren.
kijk op APHEXGEAR.COM

  • vraag bij ons naar je code als je toe bent aan een nieuwe goggle.

Guides Training

Afgelopen twee dagen organiseerde PowderGuides voor het team van gidsen een training. Dag 1 een verkenning op de ski's, ergens op een mooie berg in onze eigen streek waarbij we een aantal tests maakte van het sneeuwdek. Dag 2 verschillende nagebootste lawineongevallen trainen. Multi victimes, maar ook omgaan met een situatie als er een vreemde groep onderweg is zonder pieps. Leiderschap onder hoge stress en eerste hulp van lawineslachtoffers. Pierre Muller, teamlid en trauma arts op de bergreddingshelikopter gaf les. Er zijn veel scenatio's denkbaar en hebben zoveel mogelijk geoefend. Aan het einde van de middag verdiepte we ons nog verder in de theorie bij Pierre thuis.
Maar er werd ook veel gelachen. Van een goede franse apéro genoten en nagepraat over al die lekkere sneeuw die er al in de zuid franse Alpen ligt.

Sneeuw op komst

Goed nieuws! Na een lange periode van intense droogte lijkt het weertype definitief omgeslagen. Het heeft al flink gesneeuwd en er staat nog veel meer op de radar. De sneeuwgrens ligt nog boven de 2000 meter in de Alpen, maar de hoeveelheden die er nu valt, smelt niet snel meer weg. Al die witte toppen zorgen ervoor dat het bij ons gaat kriebelen. En niet alleen bij ons. Ook veel vrienden van PowderGuides boeken momenteel hun reis. Het valt vooral op dat steeds meer privé reizen worden geboekt. Met je eigen vriendengroep op pad onder leiding van je vertrouwde PG berggids. We kijken enorm uit om weer met je op pad te gaan.
Maar je bent natuurlijk ook van harte welkom bij onze vaste reizen
Misschien twijfel je nog om eens een droomreis mee te maken. Zoals onze unieke reis naar Honshu of de klassieker naar Hokkaido. Als je vragen hebt, wij zijn bereikbaar. Dus laat je het ons weten?

Reisprogramma 2020 online

Het reisprogramma van PowderGuides staat nu online. Nieuw voor 2020 is de freeride bestemming in de Pyreneeën. Na zoveel enthousiaste verhalen van onze gids Julien moest het er maar eens van komen. Zes dagen skiën in een prachtige omgeving zo zuidelijk in Europa. Voor de toerskiërs hebben we de haute route de la Vanoise opgenomen en onze verre "droom" reis naar Japan Honshu hebben we iets aangepast ten opzichte van de afgelopen jaren. We gaan nu 1 dag langer skiën omdat we er simpelweg de vorige drie reizen geen genoeg van konden krijgen! En het kost je maar een halve dag extra verlof.

De winter wordt dus voorbereid, maar nu het gidswerk er deze zomer opzit gaan we er ook even tussenuit. De één echt even op vakantie. De andere hangen aan de rotsen vlakbij huis. Want ja, ook dat is ontspanning.

Nog even en het gaat sneeuwen. Voor we het beseffen staan we weer op het hout! O Yèhh.

Eind augustus presentatie 2020

Momenteel is het gortdroog in de Alpen. Waar blijft de verkoeling? Martijn, verantwoordelijk voor het reisprogramma, is momenteel druk als berggids en daarom laat het nieuwe reisprogramma nog even op zich wachten. Er is contact met het team, worden ervaringen met gidsen uitgewisseld en mooie plannen gemaakt. Des te meer kijken we uit naar verse sneeuw.

Toch kunnen we je al een tipje van de sluier geven. Het aanbod blijft even divers, maar we gaan de reizen minder frequent aanbieden. Kleinere groepjes tijdens de Skiprestige reizen naar La Grave of de Dolomieten om de veiligheid beter te waarborgen. Een aantal oude en ook nieuwe bijzondere reizen blijven in de ijskast ivm geopolitieke onrusten. We gaan een dag langer skiën op het eiland Honshu en als nieuwe bestemming; onbekende skigebiedjes in de Pyréneés oriëntale en een toerskitocht in het nationale park van de Vanoise.

Summer Time

De ski's zijn opgeborgen. Alleen Damien heeft afgelopen week nog wat steile wanden geskied, maar alle andere berggidsen zijn alweer een paar weken aan het klimmen, fietsen. Kortom, we zijn ons aan het opladen voor het zomerseizoen. Zo waren we nog aan het freeriden en op ski-randonnée. Volgende week gaan we als alpinist weer aan de slag.

Het was een bijzondere winter. PowderGuides was met acht gidsen tijdens 45 reizen actief. In Oostenrijk viel er een record aan sneeuw en dit keer hadden we wat minder dan we gewend zijn in de Zuidalpen. En dus kregen we meer te organiseren in de Noordalpen. Trots, maar ook voldaan zagen we heel veel tevreden gezichten. Of we nu in de Arlberg, Tarentaise of Japan onderweg waren. De skiërs in de Zuidalpen genoten net zo goed. Want het gaat uiteindelijk om het glijden in the Great Alpine met goed gezelschap.

We genieten na. Een fijne zomer gewenst!

Haute Route des Ecrins & Hooggebergte cursus

Arthur vertrok met vijf klanten op 18 april voor vijf dagen het massief in. Het weer was goed, alhoewel er een frisse wind stond. Via de steile brêche du Rateau, Casse Deserte en Emile Pic kwamen ze na de derde dag in de refuge des Ecrins aan. Op zondag een fraaie dag boven de glacier blanc en als slotdag van de haute route werd de col du Monetier overschreden. Zeer voldaan skiedde ze naar de bewoonde wereld terug.

Clément leidde vanaf maandag 22 april de hooggebergte cursus. Begonnen werd met een stel goede trainingsdagen. Zoeken naar fictieve lawineslachtoffers, bergredding uit een gletsjerspleet en skiën in the steep. Woensdag t/m vrijdag werd er getoerd. Mist, regen en wind; geen weer waar je naar uitkijkt, maar vrijdag kwam de zon weer tevoorschijn en dat na 40 cm verse sneeuw. Maar oh, wat een acuut lawinegevaar! Leerzame oefening om een veilige weg terug naar beneden te skiën.

Tour de la Vanoise

Martijn was geboekt voor een groepje toerskiërs die al eens eerder met hem op Spitsbergen waren geweest. Goed en ervaren gezelschap dus! Een zevendaagse tocht door het nationale park stond op het programma. Wat een rijke fauna in deze streek. Lammergier, sneeuwhoen, arend, steenbok, gems, zelfs een adder werd gespot.

Vanuit het skigebied van les trois vallées werd het park benaderd. De volgende dag trokken ze in dichte mist verder naar het zuiden om vervolgens via het grote gletsjerplateau van de Vanoise weer naar het noorden te trekken. Markante toppen staken boven het dichte wolkendek uit. In het dal skiedde en klommen ze met zeer beperkt zicht, maar daarboven was het adembenemend mooi. De sneeuw was een feest. Getransformeerde lentesneeuw, wat wilden ze nog meer. De hoge Chasseforêt, Labby en Grande Casse werden beklommen en de slotrun naar Champagny? Dat was het perfecte toetje.

Haute Route des Ecrins

Vier zeer ervaren toerskiërs hadden zich ingeschreven voor de haute route door de Ecrins. Een bergmassief met een route, veel technischer dan de haute route Chamonix - Zermatt bijvoorbeeld. Stabiele sneeuwomstandigheden en goed zicht zijn dus essentieel om de tocht te kunnen volbrengen. Op maandag sneeuwde het waardoor Martijn voorstelde om rustig aan te beginnen en vanuit la Berarde naar de refuge de Chatelleret te klimmen ipv via de hoge brèche du Rateau. De volgende dag klommen ze in een halve meter verse sneeuw via twee technische cols naar de Adèle Planchard hut. Op de derde dag stonden ze op de 3765 meter hoge Grande Ruïne. Door onvoldoende fitheid van een deel van de groep en wat instabieler naderend weer werd besloten om donderdag en vrijdag uit te wijken naar de Cerces. Daar werd nog een prachtige afsluitende tocht gemaakt door lentesneeuw en verse poedersneeuw.

Privéarrangementen

Simon trok er samen met Martijn voor een aantal dagen op uit vanuit le Belvédère. Eerst samen op ski's met de hond Tibet naar een markante top boven Briançon. De dag erop het 800 meter hoge Davin Couloir onder de Montagne des Agneaux en tot slot ook nog klimmen bij Ponteil in de zon. Op woensdag trok de hemel dicht. Tijd om naar huis te gaan. Er is veel neerslag op komst.

Stephan, Pieter-Paul en Ernst hadden de haute route des Ecrins geboekt. Omdat berggids Clément nog steeds een enkelblessure heeft, viel Julien voor hem in. Op de weerkaarten stond een depressie getekend voor de tweede helft van de week waardoor er uitgeweken werd naar de Cerces. Daar werd er een korte tocht gemaakt rond de Chardonnet en Buffère. Op donderdag en vrijdag werd er vanuit Montgenèvre en Puy St Vincent geskied. Dankzij de liften kon de reeds gevallen poeder efficient geskied worden.

Tour de Chambeyron

De hele week grand beau! Dat belooft wat. Op de zuidhellingen ligt bijna geen sneeuw meer in de Zuidalpen, maar als je goed je route pland dan hoef je bijna niet je ski's te dragen. Berggids Damien kwam terug uit de Noorse Lyngen waar hij een privé groepje leidde en nu mocht hij op tocht met een bonte mix van junior en senior, Op splitboard of toerski. Vanuit Larche vertrokken ze over de Pic de Vauclave naar het val Maira. De Italiaanse hutten waren gastvrij en vooral culinair om de vingers bij af te likken. Op woensdag trokken ze terug naar de franse zijde van dit massief. Eerst via de Infernetto, dan via de Stroppia. Best een zware dag met 1500 hoogtemeters. In de gerestaureerde les Granges, plonzend in de jacuzzi en nippend aan het lokaal gebrouwen bier bleven ze twee nachten om op de zesde dag via de spectaculaire fortificaties van de col de Portiolette terug te skien naar Larche.

NKBV kaderopleiding

Martijn verzorgt sinds 2003 als opleider voor de NKBV zowel de alpien als de toerski-instructeurs die, na twee weken praktijkopleiding samen met een UIAGM berggids voor de vereniging mogen leiden. Deze week werden vijf zware dagtochten in de Ubaye en Noordelijke Mercantour gemaakt. Ook werd een proeve van bekwaamheid afgenomen in het vinden van drie fictieve lawineslachtoffers. Geslaagd betekent binnen 12 minuten 3 treffers te hebben. Daarnaast werden de aspirant instructeurs getoetst op didactische vaardigheden. De laatste drie dagen werd rond de onbemande refuge de Rabuons getoerd. Lastig navigeren omdat het terrein veel steile colletjes kent en er bijna geen oude skisporen staan. In de hut waren we dus helemaal alleen en knus was het zeker. Houtkachel aan, zelf meegebrachte wijn, worst en kaas en daarbij mooie kampvuur verhalen. Bijna alle instucteurs zijn geslaagd. Chapeau!

La Grave Skiprestige

Omdat de télépherique de la Meije door verse sneeuwval en wind een paar dagen niet draaide was het druk bij de lift op maandag. Hoe zou de sneeuw zijn op de gletjser? Voor alle vijf de deelnemers was la Grave de eerste keer. Martijn gidste de vijf heren rustig en opbouwend. Eerst de klassieke valleien van Chancel en la Meije. Daarna de steilere Trifides en de couloirtjes van Chancel. Ook werd goed gebruik gemaakt van de 20 cm verse sneeuw op de brede gletsjer. Op woensdag werd de prachtige Girouze la droite gedaan met maar liefst 2300 m. vertical drop. Ze konden gewoon tot de weg skiën en dat voor de lange warme periode van februari. Op donderdag werd een skitocht gemaakt naar de Pic Blanc du Galibier en hond Tibet mocht mee. Op de slotdag werd na een opwarm afdaling in la Grave de lange route door de vallon du Diable gemaakt naar Saint Christophe. Al met al een schitterende week.

vier reizen

De schoolvakanties zijn ten einde en dat betekent dat PowderGuides het weer drukker heeft. De sneeuw ligt er goed bij, ondanks de harde wind die over de Alpen raast. Martijn gidste vijf snowboarders in de Zuidfranse Alpen. Met korte hikes werden mooie runs gevonden. Zo werd Cime de la Pane gedaan, Couloir la Roua, de betekende couloirs van La Grave en werd er fantastisch terrein gereden op de Pic lac de Combeynot.
François gidste deze week de reis Lombardia skidream. Vanuit Bormio, maar ook op de Passo del Tonale. Het niveau binnen de groep was wel erg wisselend wat we de volgende keer anders moeten doen. Gelukkig was de sneeuw heerlijk zodat er wel voldoende genoten werd.
Arthur had droom condities in de Tarentaise tijdens de daar neergestreken Powder Roadtrip en Maxence tenslotte, gidste een groepje telemarkers in de Cerces tijdens onze Prachtige tour de Mont Thabor.

Haute Route de Mercantour & Freeride Mont Blanc

Met slechts 2 sneeuwstormen die het uiterste zuiden van de Alpen deze winter gehad heeft, is het bijna niet voor te stellen dat je zo goed nog kunt toerskiën. Surrealistisch om op besneeuwde hellingen te skien met alleen maar groen om je heen. Martijn begon met opwarmen in het meest zuidelijke skigebied van de Alpen, La Colmiane om daarna in vijf dagen van le Boréon naar Belvédère te skiën. De prachtig gelegen refuges Cougourde, Nice en Merveilles waren het onderkomen. Bijzonder om op een top te staan die 3000 meter boven de zee uittorent en vanaf de top met de verrekijker Corsica te kunnen zien liggen. Het blijft een bijzonder massief zo aan de Côte d'Azur.

Clément gidste vijf snowboarders rondom Chamonix. Helaas liep Clemoun een enkelblessure op om tegen een ijsbrok in de poeder te boarden en moest een collega het van hem overnemen. De groep kon verder. De sneeuw was diep!

Tiroler Ski-& Roadtrip, Freeridecursus en Privé Monte di Luna

Wolfgang had wederom fantastische omstandigheden in Sankt Anton, Axams en het Pitztal. De sneeuw was niet alleen fantastisch, ook was het een fijn gezelschap die naast mooie afdalingen ook graag wat techniektraining wilden van 'Der Meister'.
François gaf de freeridecursus ondertussen in les Hautes-Alpes met als basis Pierre d'Oran. Aan deze kant van de Alpen had het al een tijdje niet gesnieuwd en daarom werd er naast techniektraining ook getoerd en werd het hoog gelegen La Grave bezocht. Dat biedt zeker voor de beginnende freerider een overweldigend landschap.
Maxence gidste een privé groepje vanuit Cesana Torinese. Er werd geskied in Clavière en Montgenèvre en de laatste dag werd er geproefd aan het watervalijsklimmen. Ook een leuke ervaring om eens aan een ijssigaar omhoog te klimmen.

Courmayeur & La Grave

Wat een schitterend weer opnieuw. De hemel was de hele week strakblauw. Omdat de temperatuur gedurende de week opliep kon met de juiste timing aan het begin van de middag op de zon beschenen hellingen gewoon geskied worden in de spring snow. Op de schaduwhellingen bleef het door de 'nog' lage hoek van de zon mooi koud en daardoor was er zowel nog poeder te vinden als heerlijke firn te skiën. Dat gold zowel voor het arrangement wat Martijn gidste vanuit Funivia in Courmayeur als de la Grave skiprestige met Damien vanuit Auberge Edelweiss. Af en toe er op uit met de stijgvellen, steile wanden skiën, verschillende skigebieden aandoen en ook voldoende terrasjes pakken natuurlijk. Kortom, prima vertoeven deze week.

Het komt niet vaak voor dat je half februari al de hellingen skiet die je normaal pas opzoekt in het voorjaar. Zelfs in Nederland staat de BBQ al aan. Winter! Kom snel terug...

Icedream & Silvretta tour

Kristof enJan uit België hadden de ijsklimcursus Icredream geboekt. Er wordt nog steeds veel ijs geklommen, maar toch lijkt de sport in populariteit af te nemen als je het vergelijkt met tien jaar geleden. Komt het door de steeds kortere periodes van vrieskou? In ieder geval was het deze maand koud genoeg en het ijs in conditie. Ben, onze gids voor de cursus kon zijn hard ophalen en de twee Vlaamse vrienden hadden dat betreft een leerzame en te gekke week.

Wolfgang gidste een privé groepje van vijf Belgen in de Oostenrijkse Silvretta. Er lag veel sneeuw en het was mooi weer. Wat willen we nog meer. Rond de Wiesbadenerhut en Jamtalhut waren er volop mooie opties voor zes eenvoudige skitoeren. De sneeuw was fantastisch en er kon ook geoefend worden met was skitechniek op de niet te steile hellingen.

Queyras skisublime, Dolomiti skiprestige & weekend la Grave

Afgelopen week werd er goed geprofiteerd van de goede omstandigheden, Nou ja, in de Dolomieten lag te weinig sneeuw om de couloirs te kunnen doen en daarom besloot berggids Wolfgang om het steile terrein in Tirol te skiën. Dolomiti Skiprestige werd dus verplaatst naar het Pitztal, Axams en Sankt Anton waar uitstekende omstandigheden heersten. Arthur gidste de Queyras skisublime. Begonnen werd vanuit Cesana met de skigebieden Montgenèvre en Sestriëre. Ook werd er in de kleine skigebieden van de Queyras vele mooie lijnen gereden. Backside van Saint Véran en natuurlijk Abries. Tenslotte was François actief in la Grave en Serre Chevalier met de Wepowder Koninginnetrip. 3 dagen freeriden in een van de mooiste skigebieden van de Alpen.

Japan Honshu episode 2

De eerste groep werd door Martijn uitgezwaaid in Tokio en de tweede groep stond al klaar. Nog even in het weekend de geuren van de metropool opsnuiven om weer in de shinkansen te stappen naar de bergen van Honshu. Het was warm geworden en op weg naar het hotel begon het 's avonds zelfs te regenen. Dat is geen goed begin van de reis! De eerste skidag was glijden op een dikke regenkorst, maar op dinsdag scheen de zon en werd er o.a getoerd naar een top waar verrassend goede poeder gevonden werd. Dat was lekker voor het moraal. Op woensdag werd een cultureel uitstapje gemaakt naar de snow monkeys nabij Nagano. Op donderdag werd er opnieuw getoerd en dit keer werd de noordwand van de hoge top geskied. Wat een bijzondere ervaring in een verlaten landschap zo ver van huis. Daarna sneeuwde het intens zodat de laatste twee dagen afgesloten werden waarvoor je naar Japan reist. Gillend Diep!

Privé arrangment la Grave - Clarée

Familie Verheul boekte al vorig jaar een zevendaags reis. Maar de een na de andere viel kort voor aanvang af waardoor er van de zes leden nog drie overbleven. Er was op vrijdag zoveel sneeuw gevallen dat de col de Lautaret en het skigebied van la Grave gesloten was waardoor het van een zeven uiteindelijk een zesdaags programma werd. Op zondag begon de week dan eindelijk dan echt. Gids Damien reedt langs hoge muren van sneeuw over de col en de gekleurde gondel van la Grave zweefde boven de dik besneeuwde lariksen naar P3. Het was zo'n dag waar je altijd van droomt. Maagdelijke sneeuw in het mooiste skigebied.
Na twee dagen freeriden haakte Willem ook af door een blessure en bleven de twee tieners over om met Damien van hut naar hut te trekken in de Cerces. Diepe sneeuw helemaal voor hun alleen. Wel jammer dat van de zes oorspronkelijke familieleden er twee van hebben kunnen genieten.

3 off-piste cursussen

Afgelopen week draaide PowderGuides drie techniekcursussen off-piste. Een On- & offpiste cursus in Kaprun met gids Wolfgang. Een freeride cursus vanuit Alpelune in Puy door Clément en een privé freeride cursus vanuit Les Vigneaux door Arthur.
Er was vlak voor aanvang meer dan een meter verse sneeuw gevallen en de gidsen waren vooral bezig om hun straatje voor hun huizen sneeuwvrij te krijgen. Er gold op zaterdag zelfs even kritisch lawinegevaar. Gelukkig slonk het risico op lawines en konden de twee cursussen van start gaan.
De omstandigheden waren uitmuntend en de 12 deelnemers in de Hautes-Alpes maakte dan ook meteen kennis het begrip kniediepe poeder.
Wolfgang leidde de on- offpiste cursus vanuit Kaprun. Daar waren de omstandigheden niet veel minder. De cursisten hadden een regio skipas gekocht en zo werd er elke dag in een ander nabij gelegen skigebied geoefend.

Japan Honshu & Hokkaido

Zaterdag 26 januari vlogen Martijn en Julien naar Japan. Juju voor een privé groepje naar Hokkaido en Martijn voor twee reizen naar Honshu. Bij aankomst in Niseko was het er druk en het terrein off-piste leek volledig verspoord. Voor Juju meteen een opgave om creatief te zijn. Met 2 snowboarders en 3 skiers werd er wel enorm genoten van de atmosfeer die het eiland biedt. Ons vaste onderkomen bij Takao Ogawa voelde bij iedereen als een heerlijke deken. Hoe meer de reis vorderde, hoe beter de omstandigheden werden. Niet alleen rustiger in gebieden als Furano en Kokusai, maar ook veel betere sneeuw en daar werd van genoten.

Martijn had met zijn groepje dit keer de jack-pot. Elke dag ontelbare face shots. Het klimaat op Honshu is wel wat warmer waardoor de sneeuw meer te vergelijken is als in de Alpen, maar dat is dan ook het enige. Wat een speels terrein, wat een cultuur, wat een reis!

Lombardia skidream & Powder Roadtrips

We draaien deze week overuren om alles voor iedereen goed geregeld te krijgen. Martijn en Julien zitten in Japan, François is aan het ijsklimmen, Clément en Damien leiden ieder een Powder Roadtrip en Arthur zit in Lombardia.

De beide roadtrips hadden het objectief op de grote bergflanken van de Savoie en Isère gelegd. Daar begon het net voor aankomst intens te sneeuwen en de vooruitzichten waren voor de rest van de week geweldig. Er werd elke dag prachtige sneeuw geskied. Clément had een privé groepje en hield niet op met Appen hoe goed de sneeuw wel niet is momenteel. Damien had ook top condities, maar spijtig ook deelnemer die zijn been brak. Een nachtmerrie voor iedereen die dat een keer moet overkomen. Arthur zat tenslotte in het culinaire Italiaanse Bormio. Goede runs werden er vooral in Livigno beleeft. En de afsluitende dag op de Tonale was de hit!

Japan Hokkaido

Dit jaar organiseert PowderGuides voor drie privé groepjes een reis naar Hokkaido.
Sylvain en Julien startte hun reis op donderdag 17 januari. Samen met 11 franse klanten begonnen ze in Niseko en eindigde hun reis direct aan de kust bij Otaru. Hokkaido is razend populair. Niet gek, want wie wil niet een keer in legendarische sneeuw afdalen? Steeds meer organisaties trekken er op af en het wordt daarom een kunst om tussen de vele verspoorde hellingen nog éérste klas Powder te skiën. Zeker als het een keer een dag niet gesneeuwd heeft. Maar Sylvain en Julien kun je voor een boodschap op pad sturen. Vooral Kokusai en Kiroro boden geweldige runs na een kort stukje hiken. Na acht dagen genieten lieten beide franse berggidsen de auto's in Niseko voor de volgende groep die dit weekend arriveert. Vier Belgen en een Nederlander staan vast te popelen om het eiland te gaan verkennen.

Tarentaise skidream & On- offpiste cursus

Arthur en François zaten afgelopen week in de Tarentaise bij Sainte Foy. In Frankrijk begint het eindelijk weer wat te sneeuwen en dat is meer dan welkom. Hot-spot voor de westalpen is de Vanoise momenteel. Vooral les Arcs, Saint Foy en Tignes-Val d'Isère was het terrein waar veel geskied werd. Arthur gidste de reguliere reis en Babar had een privé groepje fransen onder zijn hoede. Er werden flink wat afdalingen gemaakt. De sneeuw was goed, maar niet exceptioneel, maar hé! Grootse afdalingen in een schitterend massief maakt vaak al veel goed.
Clément gaf skiles aan super enthousiaste beginners in de off-piste. Er ligt helaas al weken geen verse sneeuw meer hier in de Hautes-Alpes en toch is het voor de groep een feestje. Dan is het extra leuk dat er iedere dag genoten wordt van de bergen. Juist ook bij soms lastige 'carrelage' sneeuw. Beter kun je het eigelijk niet leren ;-)

Twee Powder Roadtrips

Het sneeuwde en het bleef maar sneeuwen in de Noord- en Oostalpen. Om die reden werd door zowel Wolfgang als Martijn besloten om te starten vanuit het centraal gelegen Landeck.
Na een dag door de diepe poeder skiën in Sankt Anton intensiveerde de sneeuwval nogmaals met als resultaat dat het hoogste lawinegevaar van kracht werd. Martijn besloot onmiddellijk om naar Lenzerheide te rijden. Iets minder wind en iets minder sneeuw, maar wel geopende liften. Wolfgang besloot naar zijn eigen Heimat te rijden. Kaprun met gebieden als Saalbach en Kitchbühl om in het bos en onder de liften nog veilige runs te kunnen maken.
In Oostenrijk bleef het nog rustig door sneeuwen, maar in Zwitserland brak op dinsdag de zon door. Betoverende sneeuwhellingen in éérste klas Powder voor de rest van de week. Laten we hopen dat het in de Zuid en Westalpen ook snel weer gaat sneeuwen want dit smaakt naar meer!

Tiroler Skisafari

Wolfgang had in Tirol de jack-pot. Eindelijk begon het daar ook te sneeuwen en hoe! Een hele week lang zware sneeuwval voor de boeg. Wolfi begon met drie dagen freeriden met privé klant Dennis. Hij had een van de Powder Guides geboekt voor techniek en plezier. En dat werd het! 8000 daalmeters per dag in onverspoorde poeder.

Op zondag 6 januari trof Wolfgang in Landeck de zes heren die stonden te popelen om de verse sneeuw in de duiken met hun ski's. Tijdens de Tiroler Skisafari werd het elke dag dieper. Eerst enkeldiep, later kniediep en we hebben ons laten vertellen, soms wel heupdiep. Na een paar dagen Ischl en St Anton trokken ze naar de omgeving van Zell am See. Hier kon bij kritische lawinesituaties die nu ontstonden toch nog tussen de bomen geskied worden. Eenvoudige runs, maar wel safe!

On- & Offpiste cursus en freeride privé

Afgelopen week vond in les Hautes-Alpes de beginners cursus off-piste skiën plaats. Vanuit de geweldige locatie Alpelune werden de eerste bochten off-piste gedraaid onder leiding van Damien. De groep werd in het diepe gegooid want de omstandigheden waren niet makkelijk. Dat zorgde ook voor veel creativiteit en als er dan daadwerkelijk nog wat mooie poeder geskied kon worden, al waren het maar een aantal bochten per helling, dan was dat wel verdient.

Martijn gidste twee meer ervaren freeriders die drie mooie tochten maakten. In de vallei bij Saint Véran. Het skigebied van Montgenèvre en Vars-Risoul. Zo werd er o.a. een zelden geskiede bergflank geskied ver buiten dat laatste skigebied wat alleen te bereiken was via een lange hike. Dat kon omdat het lawinegevaar heel gering was. Er lag geweldige sneeuw en dat werd niet meer verwacht na 2 weken zonneschijn.

haute route du Queyras

Julien is 2019 begonnen met de Haute Raute du Queyras. Het is inmiddels de tweede week dat er geen wolk aan de lucht te zien is en dat heeft invloed gehad op het sneeuwdek.
Op 30 december werd begonnen in Ceillac met en tocht naar de Pic de Girardin en op maandag werd geskied naar de col de Longet boven Saint Véran. Dinsdag 1 januari trok het groepje verder naar de refuge de la Blanche, maar de afdaling van de Chateau Rénard zorgde voor een abrupt einde van de mooie tocht. Wat leek op een onschuldige val van één van de deelnemers, bleek een gebroken scheenbeen tot gevolg. Een helivlucht en een operatie was nodig in Briancon. De overige deelnemers besloten niet verder te gaan, maar dagtochten te maken vanuit skigebieden rond Briançon. Zo werd er nog geskied in la Grave, Puy St Vincent en Montgenèvre. Spijtig dat de eerste dag van het jaar zo in het water kan lopen!