Actueel nieuws

Wepowder Zuidalpen Roadtrip

Ons eerste programma voor het nieuwe seizoen is van start gegaan met de inmiddels vaste prik, 'de Zuidalpen roadtrip' speciaal voor de mensen die Wepowder een warm hart toedragen. De enorme sneeuwval in de Franse Alpen in combinatie met de goede basis die er al lag in de Piemonte was het mikpunt voor deze trip. Monte di Luna, Puy Saint Vincent en Bardonnecchia werden bezocht en hoe. Geweldig terrein in de lariksbossen of de velden net daarboven. Een waar paradijs waar de Zuidalpen zo beroemd om zijn. Kort gezegd; een regio met veel verse sneeuw, met zon dus goed zicht en een niet abnormaal hoog lawinegevaar. Dat we alle drie de dagen kniediepe poeder hadden op vrijwel onaangetaste poedervelden zorgde voor twaalf super blije Wepowderaars. Een mooiere seizoensstart kunnen we ons toch niet wensen.

Guides Meeting

Tignes was het trainingsgebied voor de berggidsen van PowderGuides afgelopen dagen. Niet alleen omdat vlak daarna de algemene ledenvergadering plaatsvond van de franse berggidsenvereniging SNGM, maar ook omdat dit een van de weinige gebieden is waar nu veel skiliften al in bedrijf zijn. Arthur, Maxence, François, Clément, Wolfgang, Martijn en het nieuwe gezicht bij PowderGuides Damien kregen van Tony Lamiche een paar dagen training in berggidstechieken anno 2018. Niet alleen hoe razendsnel te kunnen handelen in listige situaties in hoog alpien terrein, maar ook de ISTA didactiek en uniformiteit werd behandelt. Gezellige, maar vooral ook een waardevolle meeting. En altijd goed voor de team spirit zo aan het begin van het seizoen.

Early Winter

Het lijkt, het voelt , nee het is winter! Wat is iedereen die het toerskiën en freeriden liefheeft blij in de Alpen. De gidsen van PowderGuides staan weer op de ski's of op het board. En zeker niet op een dun laagje sneeuw. Via de Tam-Tam uit Oostenrijk (gids Wolfgang), krijgen we enthousiaste berichten binnen. En hier in de Zuid Franse Alpen, het huisgebied van PowderGuides, is het al net zo genieten momenteel.
Nog even en we gaan weer van start met ons eerste freeride programma 'de Zuidalpen roadtrip van Wepowder' en daarna volgen snel veel meer reizen in Januari. Kortom, als je net zo staat te popelen als wij nu doen, dan kan het niet anders dan dat we een prachtig winterseizoen voor de boeg krijgen. Tot snel!

De allereerste bochten door de poeder

Yes, we kunnen weer! Wat vonden we een prachtsneeuw in de Queyras afgelopen weekend. 40 cm verse sneeuw, en op een goede base zodat we amper stenen onder onze ski's voelde krassen. Ook in de Zuidelijke Piemonte en Lombardije ligt veel verse sneeuw. Dat belooft wat voor over een maand als onze eerste skireis van start gaat.

Veel stormen wisselen elkaar nu af en daarmee mogen we deze maand nu al 'SNOvember' noemen. We zijn er erg blij mee.

Als je even wilt wegdromen naar de Alpen, dan helpt dit korte filmpje vast een handje. Een heerlijke impressie van onze allereerste toerskitocht van afgelopen vrijdag 10 november.
filmpje van de eerste sneeuw

Autumn

De valleien in de zuidelijke Alpen zijn omgetoverd in een oceaan van herfsttinten. De lariks is oranje geel. De bladeren van de loofbomen verschieten van zachtgroen naar geel-rood en in de vroege uurtjes zinkt de temperatuur onder het vriespunt. Kortom, de winter staat voor de deur. Het is wachten op de eerste grote sneeuwval en dan kunnen we voorzichtig aan de eerste skitoertjes boven het huis gaan maken, net zoals vorig jaar al begin november.

We hebben ondertussen een gidsen-meeting gehad en kunnen niet wachten jullie weer te zien. Genieten van de verse sneeuw, mooie toerskitochten maken of een bevroren waterval beklimmen.

We hebben de agenda nog wat aangepast en geschoven met een aantal reizen. Zeker nu we al veel aanvragen voor privé arrangementen hebben gekregen, moesten we puzzelen met ons reisaanbod. We nodigen je uit voor een kijkje tussen onze reizen en graag tot snel!

Programma 2018 online

Met plezier presenteren we het nieuwe winterprogramma voor 2018. Je vindt voor het aankomende seizoen veel van onze bekende reizen terug. Een aantal programma's hebben we wel geperfectioneerd want de gewaardeerde feedback van de gidsen en de klanten zorgen ervoor dat een reis nog meer gestroomlijnd kan worden. Het nieuwe skidream programma voor 2018 is de bestemming naar Honshu, freeriding op het hoofdeiland van Japan. Daarnaast hebben we een nieuw ski-rando programma waarbij we op huttentocht gaan in het rustige en vergletsjerde landschap van de haute Maurienne. Twee mooie bestemmingen die goed passen tussen ons al bekende gevarieerde programma.

We gelden inmiddels tot één van de toonaangevende specialisten van Europa en daar zijn we bij PowderGuides trots op.
Heel veel plezier met het neuzen tussen de 62 reizen met 31 verschillende bestemmingen en tot binnenkort in de sneeuw!

Wintervoorbereidingen in volle gang

Tropische temperaturen nu in de Zuidfranse Alpen en we zitten alweer met ons hoofd bij de sneeuw. Momenteel beklimmen we de hoge pieken en daar worden nieuwe reisbestemmingen gesmeed. Op la Meije of de Grand Capucin komen de mooiste ideeën dan vanzelf.

De Ski dream reis naar Kashmir zullen we voor het aankomende seizoen niet gaan organiseren. De skilift is kortgeleden door een catastrofaal defect stilgelegd en de ongeregeldheden in Srinagar nemen de laatste tijd toe. Daarom hebben we een nieuwe verre bestemming voor 2018. We organiseren naast de reis naar Hokkaido nu ook een freeride reis naar het Japanse hoofdeiland Honshu. Ook wensen meer en meer vaste klanten de bergen te verkennen op hun toerski's. Een toerskitocht op de vergletsjerde toppen van de Haute Maurienne ligt naast de bestaande tochten voor je in het verschiet.

Nog even geduld, maar houd de website in de gaten.

Ski Rando op Groenland

Als PowderGuides voortaan haar seizoen zo mag afsluiten zoals hier op Groenland, dan zijn we zeer bevoorrechte mensen. Wat een reis, wat een toerski mogelijkheden en wat een bijzondere plek op aarde. Een kijkje mogen nemen in het leven van de eskimo's van het dorpje Kuummiut was heel bijzonder. Hier nauwelijks toerisme of uitbaters van hotels, maar eerste klas jagers en vissers en daardoor is er nog veel van de authenticiteit bewaard gebleven. Door vederlichte poeder je bochten draaien op naamloze pieken die boven de gletsjers uittorenen. Dat allemaal vanuit een berghut, tentenkamp en het huis van the Northern Company.

Samen met David, George, Bart-Jan, Rutger en een aantal dagen ook met andere kompanen trok Martijn er op uit om de oostkust te verkennen. Een zeer complete reis van cultuur, natuur en toerskiën Puur Sang. In één woord betoverend!

https://vimeo.com/222423835

Ski Rando Haute Maurienne

Omdat de sneeuw in de dalen onder de 2000 meter was verdwenen in de Cerces, werd de geplande Tour de Mont Thabor verplaatst naar het iets noordelijker en vooral hoger gelegen Zuidoosten van de Vanoise. Clément trok er met vijf toerskiërs vanuit Bonneval-Sur-Arc op uit. De prachtige vergletsjerde bergen op de grens van Frankrijk en Italië waren het objectief. De groep trok onder prima lente omstandigheden van hut naar hut in Zuidelijke richting zodat ze elke keer goede getransformeerde sneeuw hadden om doorheen te skiën. Van de refuge Carro trokken ze verder naar de refuge des Evettes, rifugio Alberto Gastaldi en refuge d'Aviole terug naar de vallei van de Haute Maurienne. Een geslaagde paasweek met mooi weer en voldoende sneeuw.

Skiprestige

Vanuit la Grave met haar legendarische hellingen onder de Meije waren de afgelopen week twee groepjes actief.
Wolfgang gidste het Skiprestige programma waar vooral geprofiteerd werd van de ontzettend lekkere poeder op de gletsjer. Ook de couloirs du lac waren prima in conditie en konden niet aan de neus voorbij worden gegaan. De zon was goed aanwezig de hele week en ondanks de bijkomende hoge voorjaarstemperatuur bleef de sneeuw boven de 2200 meter verrassend goed van kwaliteit. Letterlijk en figuurlijk hoogtepunt was de beklimming van de steile col de la Girose. De diepe poeder zorgde ervoor dat de steile helling goed te skiën was. Puur genieten!

Hooggebergte cursus

Martijn gidste de hooggebergte cursus. Georganiseerd in samenwerking met het Snow Safety Center. Van reddingstechnieken training uit de gletsjerspleet, strategie van skiën op de gletsjer met en zonder touw, maar ook het benaderen van de ski extreme. Bouwen van ankers en actief of passief afdalen aan het touw bijvoorbeeld. Daarnaast werd de benadering van de lawinekunde verdiept met Nivo test. Niet alleen la Grave werd bezocht, maar ook het veelzijdige Mont Genèvre met voldoende oefenlocaties en beslismomenten. De schitterende run door het couloir la Voute in la Grave was niet alleen leerzaam, maar ook zeer leuk om te doen. Vooral door schitterende sneeuw en helemaal alleen als Hollands groepje freeriders.

Tour de Chambeyron

Zes ski-alpinisten zochten dit prachtige bergmassief op om te gaan verkennen samen met hun berggids Clément. Na een acclimatisatietocht op de Tête de Paneyron vertrokken ze voor vijf dagen om van hut naar hut te trekken. Vanuit het bergdorp Larche klommen ze door een vers pak sneeuw naar de steile grenskam van Italië om naar de rifugio Viviëre af te dalen. Uitstekende lokale Piemontaanse wijnen en een verfrissende sauna waren direct een welkome traktatie bij aankomst. Daarna vervolgde ze hun weg door het valle Maira naar Chiappera om op woensdag naar Maljasset over te steken. Ook daar was de sneeuw nog steeds van zulk goede kwaliteit dat tot er twee dagen tot laag in de lariksbossen genoten werd. Op dislotdag van de huttentocht trokken ze via de fortificaties van de col de Tête de Virayesse terug naar het startpunt Larche.

De week van de Ski Randonnée

Maar liefst acht berggidsen waren deze week voor PowderGuides op stap. Naast François en Martijn, met ieder een privé arrangement, gidste Maxence en Pierre allebei in de Cerces een tocht om de Mont Thabor. Het enthousiasme van beide groepjes was zo aanstekelijk dat beide heren terugkeerden met een big-big smile.
Aspirant berggids Damien leidde zijn eerste tocht voor ons door de Queyras en Wolfgang begeleidde samen met zijn Oostenrijkse collega Stefan een 9 koppige groep jonge toerskiërs in de Silvretta.
Duizend km verderop trok Julien door zuidelijke Mercantour. Hij moest creatief zijn om gedurende de zestal dagen niet te vaak de ski's te hoeven dragen. De sfeer was, ondanks wat minder sneeuw en met regen tijdens de laatste dag top en konden ze zelfs de meest zuidelijke drieduizender van de Alpen bedwingen. De bergen in dit nationale park blijven dat betreft woest aantrekkelijk.

Haute Maurienne

Na een week van zonneschijn stond een wisselvallige week in het verschiet. Vooral listig weer in Zwitserland waardoor Martijn uitweek van de Berner Alpen naar de Haute Maurienne te oosten van het nationale park de la Vanoise.
Chris, Ralph en Henny, drie ras toerskiërs en met de volbrachte traverse van de Alpen in hun broekzak waren snel overtuigd om dit stukje van de Alpen te gaan verkennen. Vanuit de refuge de l'Avéole werd eerst de Cime d'Arnes beklommen. Vervolgens werd via de vergletsjerde l'albaron de refuge de Evettes aangedaan om daarna via de Tour Bramafan naar Bonneval sur Arc terug te keren. De laatste twee dagen werden benut om tijdens miezer en lichte sneeuwval te skiën in de Via Lattea. Een geslaagde gecombineerde week van enerzijds het verkennen van een voor ons onbekend stukje Alp en anderzijds freeriden in een heerlijk Italiaans gebied.

Snow Safety Davos

Het Snow Safety Center streek vanouds neer in het gebied van Davos-Klosters in Zwitserland.
Verschillende groepjes freeriders kregen in acht dagen door o.a. Martijn meer kennis bijgebracht in de praktische lawinekunde. Desondanks de overvloed aan zon was de week zeer interessant want de sneeuwarme winter in dit deel van de Alpen heeft ertoe geleid dat de verse sneeuw van de afgelopen dagen spontaan of door slechts geringe extra belasting ging glijden. De verraderlijke oude sneeuw als onderlaag speelde hierbij een hoofdrol. Des te meer werd door alle deelnemers gretig geleerd om verstandige beslissingen te maken in het terrein off-piste. Hoofdmoot van de cursusdagen was de combinatie van het nemen en genieten van de poeder in minder risicovolle hellingen.

François was deze week onderweg met de Powder Roadtrip. Het hooggebergte van de Monte Bianco en Monte Rosa was the place to be!

privé voor poeder

François was op stap met een Hollands gezin in de Via Lattea en Martijn mocht met twee powderaars genieten van de fantastische omstandigheden. De col du Lautaret was gesloten door het hoge lawinegevaar en de knalharde wind. Maar aan in de luwte aan de andere kant van de bergen was het heerlijk poederen. Zonnige momenten wisselde elkaar af voor intensieve sneeuwval. En dat gedurende drie dagen tijd. Een betere midweek kunnen we ons haast niet wensen.

François reed daarna meeteen door om samen met Arthur gedurende het weekend van 9 en 10 maart een andere privé arrangement te gidsen vanuit Chamonix. Top drukte hier met lange rijen bij de kabelbaan. Tja, de Vallée Blanche blijft het lange wachten meer dan waard.

Skiprestige la Grave

Na twee weken volle zon en daarbij hoge temperaturen was de meeste poeder wel verdwenen. Daarmee hadden Martijn en François een mooie uitdaging aan te gaan om ieder hun groep skiërs een prachtweek te bezorgen.
Martijn gidste een week vanuit la Grave en maakte gebruik van de zon. Vanaf 3400 meter hoogte skiede ze rond het middaguur het couloir de la Rama in. Door perfecte lentesneeuw zo naar restaurant la Cordée in St Christophe, 10 km verderop. Op dinsdag bezochten ze Mont Genèvre waar het gedurende de dag begon te sneeuwen. Dat leverde op woensdag een ongekend mooie dag op in Serre Chevalier. 30 tot 40 cm verse poeder, wat wilden ze nog meer. Op donderdag werd het opnieuw extreem warm waardoor het lawinegevaar fors steeg. La Grave hield daarmee de liftcabines aan de grond waardoor ze uitweken naar l'Alpe d'Huez op donderdag en vrijdag in knalharde wind op de hellingen van les 2 Alpes.

freeridecursus & expedition Baikal

François was als skileraar en gids actief tijdens de laatste freeride cursus van dit seizoen voor PowderGuides.
Net als Martijn had hij wisselende omstandigheden, maar dat zorgde ook voor diverse oefeningen en extra motivatie om in alle soorten sneeuw beter te leren skiën. Boterzacht tot knoerthard, alles kwam voorbij, maar Woensdag en donderdag waren de topdagen met super sneeuw in Risoul en Puy Saint Vincent.

Pierre zat opnieuw in een uithoek van de wereld en uit naam van PowderGuides organiseerde hij een maatwerk programma voor blinden en slechtzienden op wel een heel bijzondere locatie; het Baikalmeer in Siberië. De franse televisie was zelfs meegereisd om deze bijzondere reis op de toerlanglauf ski's vast te leggen. Pascal, Pierre en Russische equipe hadden echt alles uit de kast gehaald om de avonturiers van Vue densemble "d'emotions encroyable" te bezorgen.

Koninginnen trip La Grave

Voor de Wepowderaars werd een weekendspecial in la Grave georganiseerd. De omstandigheden waren goed, maar niet exceptioneel op de berg onder de Meije. Daardoor vielen de grote lijnen als la Voute en Girose af. De verwachtingen tussen de deelnemers lagen bovendien wat uit elkaar. De een wilde het liefst de nadruk op 100% poeder en als het even kan lekker tussen de bomen knallen. De ander kwam juist voor de beleving van het ruige hooggebergte. Gelukkig konden we tijdens de drie dagen beide doen. Op de glacier de Girose met nog mooie sneeuw en vooral prachtige vergezichten was het puur genieten. In de couloirs du lac en de Trifide lag compacte sneeuw waardoor het skiën een stukje serieuzer benaderd diende te worden. Voor de ander bezochten we Mont Genèvre en Clavière waar we betere sneeuw aantroffen. En jazeker, ook poeder tussen de bomen. Kortom, een geslaagd weekend met Wepowder!

Japan episode 2

Clément kwam thuis met mooie verhalen van zijn tweede reis in Japan. Samen met Tim, William, Jose, Frank en Ron reden ze met de 4x4 minivan over Hokkaido met als startpunt Niseko. Omdat het dit jaar helaas best tegenviel met de sneeuwval in het populairste skigebied, maakte ze na de Back Bowl runs en een mooie toertocht in het achterland, Niseko voor wat het was en reden ze naar de baai van Sapporo. Eerst een dagje Kuroro en daarna vervolgens Kokusai. Vooral de bossen naast dit skigebied blijven elke keer weer sprookjesachtig verrassen. De temperatuur ging vervolgens flink omhoog en de wind wakkerde aan waardoor Teine en Kamui moeizame dagen werden, maar de laatste dagen maakte alles goed. De temperatuur viel terug naar -20 graden en het begon flink te sneeuwen. Vooral Furano was spectaculair diep en Tomamu plus de toerdag in het nationale park maakte de beleving van Japan des te groter.

Skidream Piemonte

Wolfgang wist zich wel raadt met de verse sneeuw in de Piemonte. Wat mogen we ons gelukkig prijzen dat het zo vaak gesneeuwd heeft in dit deel van de Alpen.
Vanuit Sambuco in het val Stura werd geskied in Argentera en een dagje over de grens in Vars. Daarna reden de zes freeriders samen met Wolfi naar Prali. Uitdagende hellingen in de bossen zorgde ook daar dat de benen goed vermoeid werden. Pierluigi kookte er vervolgens lustig op los en met een scheut barbera d'Alba in de pasta was het 's avonds net zo goed toeven in de Piemonte. Op de vijfde en zesde dag werd tenslotte geskied in het gebied van Mont Genèvre. Vooral het gesloten deel van Clavière is een eldorado voor de freerider. Hierdoor blijven de hellingen langer onaangetast en heerst er alle rust om te kunnen genieten van het glooiende terrein. Als een dikke witte wattendeken aan je voeten kunnen we er geen genoeg van krijgen.

Japan episode 1

Met een gezelschap van 11 gasten en onze berggidsen Clément en Martijn werd van start gegaan in Niseko en Rusutsu. Vier dagen had het voor hun komst onophoudelijk gesneeuwd waardoor er 60 cm verse sneeuw lag. Een geluk want de sneeuwval in December en Januari bleef geregeld uit in Japan. Ook daar is de natuur van slag. Op dag 4 en 5 van de reis deden ze Kiroro en Sapporo Teine aan. De sneeuw was meer dan heerlijk, maar als organisatie wens je voor alle gasten het Japan waar ze voor gekomen zijn. Ze reisden verder richting centraal Hokkaido en daar was het verre van een fata morgana. Sneeuw van de beste kwaliteit en skiën tussen dik besneeuwde bomen. Asahidake in het avondlicht, Pillows in Pippu. Rust in Kamui en de dream forests van Furanodake en Tokaschidake. De 12 daagse reis werd afgesloten met de backside van Tomamu als vaste prik. Misschien wel het mooiste gebiedje van Hokkaido.

Heup diep in de Hautes Alpes

De cursus freeride had haar basiskamp vanuit het chalet Alpelune in Puy. François had niks anders dan zijn diepe poederbochten mogen gidsen in de Canadese bergen en nu terug was de verrassing des te groter dat het in de franse Zuidalpen net zo diep was. Er werd geen kartonsneeuw of ijzige passages gevonden. Alleen maar dikke Powder en de zes cursisten wisten daar al heel snel raad mee.

Maxence gidste de "De originele Queyras skidream" Alweer voor het 12 seizoen georganiseerd. Wat een geluk met opnieuw zoveel sneeuw na het zoveelste retour d'Est van dit seizoen. Abries en Clavière waren de decors van de grote droom waar iedereen met een glimlach een week doorheen suisden.

Piemonte Ski- & Roadtrips en de Tarentaise

Maxence had in de laatste week van januari zijn pijlen gezet op de Piemonte waar opnieuw sneeuw zou vallen. Een zes-daagse jacht op fijne poeder. Die werd elke dag uitgetest door een grote vriendengroep tussen de lariksbomen van de Piemonte. De sfeer was geweldig en er werd veel lol gemaakt in de bossen van de Zuidalpen.

Pierre had op uitdrukkelijke wens van zijn deelnemers de Lombardia skidream verplaatst naar de Piemonte. Ook hij startte in het val Stura, maar het kleine skigebiedje ging voor een week dicht waardoor ze richting de Queyras vertrokken met Abries en later Mont Genèvre. Onverspoorde sneeuw in een verlaten landschap, al hoewel ze daarvoor wel met de stijgvellen erop uit trokken.
Tenslotte zat Arthur met zijn gasten in de Espace Killy waar heel knap toch echt nog elke dag sneeuw van hoge kwaliteit gevonden werd. Val d'Isère is en blijft natuurlijk een vijfsterren gebied

Zes reizen

Zes groepjes genoten deze week van de sneeuw. François zat in Canada waar hij met vijf trouwe wintergasten eerst vier dagen in Revelstoke skiede om daarna de heli in te stappen in Nakusp. Bijna vanzelfsprekend leverde dat voor hen 'de meest' ongekende poederervaring op. Martijn maakte een tocht tussen Gargellen en Lenzerheide en wat blijft deze Helvetica skisafari toch opnieuw verbazingwekkend fraai. En wat een keur aan poederhellingen. Wolfgang begeleidde een powder roadtrip van Innsbruck tot Davos. Ook zei vonden heerlijke en uitdagende hellingen. Arthur en Maxence gaven ieder les aan aspirant freeriders tijdens twee cursussen in de Hautes Alpes. Zeer content keken ze beide terug op geweldige en enthousiaste deelnemers. Tenslotte wist Julien in de pareltjes van de Piemonte mooie sneeuw te vinden. De combinatie van lekker eten en fraaie runs zorgde ook voor hen voor een topweek.

Powder Roadtrips & Freeride cursus

Er was veel sneeuw op komst voor de Noordalpen. Eindelijk! Wolfgang koerste na zijn aftrap in Sestriere met een groepje naar het Salzburgerland. Elke dag een ander gebied en elke dag opnieuw verse sneeuw. Het kon niet op! Martijn bleef met een andere roadtrip in Italië. De juweeltjes Prali en de bossen van de Via Lattea werden aangedaan, maar de sneeuw werd moeizaam na warme dagen en veel wind. Daarom trokken ze naar het noorden. In Courmayeur hoopte ze te gaan profiteren van de beloofde sneeuw en die kwam, maar de storm hield de liften gesloten. De bossen boven la Thuile boden het geweldige en meer dan welkome hoogtepunt.
Arthur gaf de stage freeride vanuit Alpelune in Puy. Skiles op en vooral naast de piste in alle soorten sneeuw. Ook in La Grave en Serre Chevalier had het opnieuw gesneeuwd en er was geen kip! Vooral de grootse hellingen van La Grave blijven dan wel heel speciaal

Toerskiën en freeriden in de Piemonte

Op 1 januari schoten drie groepjes de kurk van de fles.
Martijn trok er op uit met een familie in het val Stura. Eerst werd geskied in de droombossen van een piepklein skigebied waar ze prachtsneeuw vonden. Vervolgens werden de vellen ondergebonden en maakte ze voor een week mooie bergtochten in het valle Maira.
François had de Freeridecursus onder zijn hoedde. Letterlijk in alle soorten sneeuw werd flink getraind. Niet dus alleen poeder, maar ook karton, beton en verwaaide sneeuw kwamen ze tegen in vijf verschillende skigebieden.
De Skidream Piemonte was tenslotte de derde reis van afgelopen week. Gressoney bood mooi terrein, maar de wind had er helaas teveel huisgehouden. Na de tweede dag koerste ze naar Prali en Sestriëre waarbij gids Arthur nog prachtige sneeuw vond op de wind beschutte hellingen. Wat liet de natuur van zich horen afgelopen dagen! Knalharde wind en Siberisch koud